bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Odjevno računarstvo - kako to nespretno zvuči
‹ Tech novosti

Odjevno računarstvo - kako to nespretno zvuči 18.09.

Možda ćemo za par godina nositi Microsoft odjela, Apple tenisice i Samsung haljine. Informatička tehnologija pronalazi svoje mjesto i u svijetu visoke mode, a da ništa nije nemoguće uvjerili smo se na New York Fashion Weeku

New York je neslužbeni glavni grad svijeta i kao što Frank Sinatra pjeva 'If I can make it there, I'll make it anywhere...' svi koji nešto vrijede, žele nešto pokazati ili dokazati prije ili kasnije završit će u New Yorku. Vidjeti ili biti viđen, jedno je od osnovnih pravila u 'velikoj jabuci', a pogotovo za vrijeme NY Fashion Weeka, modnog sajma koji se održava svaku jesen i proljeće.

Svi koji nešto znače u svijetu mode sjate se taj tjedan u NY. Znaš kako to već ide - red modnih revija, red tuluma, red prodavanja magle, pa onda ispočetka. No, ove je godine ustaljeni red događanja na Fashion Weeku, održanom od 6. do 13. rujna poremetio - Microsoft!? Informatički div iz Redmonda odlučio se ukrcati na 'vlak' nazvan wearable computing ili odjevno računarstvo. Znamo da prijevod zvuči nespretno, ali jednako blesavo zvuči i u originalu. Ne sumnjamo da će netko ubrzo izmisliti neki bolji naziv za brak između tehnologije i mode, ali do tada držimo se službenog imena.

Dakle, odjevno računarstvo iz godine uz godinu sve više ulazi iz domene zabavnih prototipa u naše ormare i ormariće. Naprimjer, nove Nike Hyperdunk tenisice imaju ugrađene senzore koji mjere visinu skoka i brzinu, a UnderArmour biometrijska majica prati otkucaje srca, kapacitet pluća, položaj tijela... Svijet sporta već je pokoren kompjuteriziranom 'oblekom', a sad je red i na sve ostale. Naravno da velike informatičke tvrtke, poput Microsofta, žele svoj dio kolača i na ovom, novom i brzorastućom tržištu. Sad znaš zašto je Microsoft na spomenutom Fashion Weeku, u suradnji s pomodnim lancem trgovina Bloomingdale's, predstavio Twitter haljinu i mogućnosti primjene Kinect tehnologije pri kupovini odjeće.

Haljina, nazvana Microsoft Research Printing Dress, izrađena je od papira, a dame u ovoj haljini mogu pisati tweetove pomoću ugrađene tipkovnice. Nađe li se u blizini projektora, površina haljina može poslužiti kao zaslon za prikazivanje dospjelih Twitter poruka. Posjetitelji sajma mogli su 'isprobati' haljinu slanjem tweetova s hashtagom #MSBLOOMINGDALES.

Osim Twitter haljine Microsoft je pokazao i Swivel - virtualnu kabinu za presvlačenje za koju ne treba tražiti odjeću, skidati se, oblačiti se i presvlačiti satima. Znamo da mnoge pripadnice nježnijeg i ljepšeg spola obožavaju  isprobavati novu odjeću, ali sigurni smo kako će Swivel naći svoje poklonike, pogotovo među muškom populacijom. Swivel je ustvari Kinect uređaj, spojen s PC računalom, koji prepoznaje korisnika, snima ga i prikazuje na tv zaslonu. Korisnik zatim 'bira' virtualne komade odjeće koje želi isprobati, a kako odabrana odjeća izgleda korisnik ili korisnica istog trenutka vide pred sobom na tv ekranu.

Swivel je već instaliran u brojnim trgovinama širom Amerike, a jedva čekamo dan kad će se pojaviti u nekoj od naših trgovina. A onda, kabine za cure, a Swivel za dečke - podrazumijeva se. :)

Posljednja izmjena: 18.09.2012.
Možda će te zanimati i: