bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Ogledalce, ogledalce…
‹ Tech novosti

Ogledalce, ogledalce… 03.02.

Pametna ogledala viđali smo u SF filmovima, te u mnogim maštarijama o svijetu budućnosti. Uskoro ćemo ih vidjeti i u Ikei ili Emmezeti, jer prva takva ogledala već vise u kupaonicama geekova koji se ne boje uzeti alat u ruke i ideju pretvoriti u stvarnost

Zla maćeha iz Snjeguljice svakodnevno je gnjavila čarobno ogledalo pitanjem tko je najljepši na svijetu umjesto da pita što ima novog u svijetu, kakvo će biti vrijeme i da provjeri mail dok pere zube, šminka se ili štogod zle maćehe već rade ujutro u kupaonici.

Prva pametna ogledala već su se pojavila u domovima geekova koji imaju dovoljno znanja i love za jedan takav pothvat. Krenulo je na Redditu gdje se jedan korisnik prije mjesec dana pohvalio svojim DIY ogledalom. Detaljne upute možeš pronaći ovdje, a sve što ti treba za njegovu izradu su Raspberry Pi računalo, zaslon, dvostrano ogledalo i nešto alata.

Da ne ulazimo u detalje, majstor je Raspberry Pi spojio na zaslon, maleno računalo nakrcao aplikacijama, zaslon prekrio ogledalom, sve postavio na podlogu, uokvirio i napravio prvo, funkcionalno pametno ogledalo.

Ubrzo su se i drugi zagrijali za ovu ideju, pokrenut je i forum za razmjenu savjeta i ideja, a već su se pojavile i poboljšane verzije, poput ove. Riječ je o ogledalu kojeg je sastavio zaposlenik Googlea i koje izgleda puno ljepše od originala.

Kako je krenulo, ne sumnjamo kako će se pametna ogledala ubrzo pojaviti i u trgovinama pa je ovo dobra prilika za ekipu poduzetničkog duha da se okuša na novom i perspektivnom tržištu.

Posljednja izmjena: 04.02.2016.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)