bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Olimpijski Wi-Fi
‹ Tech novosti

Olimpijski Wi-Fi 26.07.

London je jučer postao slobodnim Wi-Fi gradom. Svi turisti, sportaši i domaćini moći će slijedećih mjesec dana besplatno koristiti Wi-Fi u većem djelu grada. Roaming i olimpijski duh očigledno ne idu zajedno

Olimpijada službeno počinje sutra ceremonijom svečanog otvaranja, ali svi sportaši i većina navijača te turista već su stigli u London. Engleska metropola slijedeća dva tjedna bit će glavni grad svijeta, a domaćini su se potrudili kako bi se svi gosti osjećali kao kod kuće. Osim smještaja, sigurnosti i provoda, trebalo je misliti i na komunikacije. Dolazak na Olimpijske igre bez mobitela, laptopa, tableta i ostale digitalne menažerije za mnoge je nezamisliv. Sve te gadgete treba spojiti na internet, a iako je EU ograničila cijene roaminga, ta usluga je i dalje prilično skupa. Zbog toga su domaćini odučili centar grada pretvoriti u besplatnu Wi-Fi zonu, u kojoj će svatko moći slobodno koristiti Wi-Fi pristup internetu.

Wi-Fi zona pokrivat će područje Westminstera, te popularna turistička odredišta poput Trafalgar Squarea, Covent Gardena i Leicester Squarea. Besplatan pristup internetu moći će se ostvariti i u mnogim restoranima poput McDonaldsa, Debenhamsa i Costa Coffee te na svim stanicama podzemne željeznice. I gradski taksiji poslužit će kao Wi-Fi hotspotovi. Više od 300 taksija tvrtke Green Tomato Cars nudi besplatan internet svim putnicima (password: ilovefreewifi). Eto, ako putuješ na Olimpijske igre sad znaš gdje i kako se besplatno spojiti na internet.

Englezi su očigledno isplanirali sve do najsitnijih detalja, pitanje je jedino hoće li infrastruktura izdržati navalu pola milijuna turista i 70.000 sportaša, trenera i svih onih kojima je Olimpijada posao, a ne zabava.

Posljednja izmjena: 26.07.2012.