bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Oprez, hakeri kradu otiske prstiju
‹ Tech novosti

Oprez, hakeri kradu otiske prstiju 17.01.

Računalni stručnjaci upozoravaju da pripazimo što radimo s prstima dok nas netko snima. Naime, dokazali su da je moguće kopirati otisak prstiju s vidljivih jagodica na fotki, pogotovo kod onih koji izigravaju hipije pokazujući univerzalni znak za mir

Peace sign poznat je širom svijeta, a kod nas je dodatno dobio na važnosti tijekom Domovinskog rata pošto dva podignuta prsta u obliku slova V ujedno simboliziraju pobjedu. Pokazivanje ovog znaka prilikom fotografiranja pogotovo je popularno među mladim Japancima koji dva prsta spremno dižu pozirajući prijateljima, ali i potpunim strancima.

Upravo poziranje neznancima predstavlja potencijalni problem, upozoravaju japanski stručnjaci za računalnu sigurnost s Nacionalnog instituta za informatiku (NII). Sve bolje kamere i softver u mobitelima doveli su do toga da zlonamjerni hakeri mogu skenirati nečiji otisak prsta s jagodice prsta koju netko gura u objektiv kamere.

Otisak prsta sve se više koristi za provjeru identiteta pa ti ne trebamo posebno objašnjavati zašto nije dobro ako ga se netko dokopa.

Stručnjaci s NII-ja uspjeli su kopirati otiske prstiju osoba koje su spremno pozirale na udaljenosti tri metra od kamere i pritom pokazivale univerzalni znak za mir. ‘Dovoljno je da nemarno pokažete napravite peace znak ispred kamere smartfona i vaš otisak prsta može završiti na internetu, dostupan svima’, kaže Isao Echizen s NII-ja.

‘Sve što treba za kopiranje jedna je fotografija na kojem su prsti u fokusu uz dovoljno dobro osvjetljenje’, dodaje Isao i kaže kako za kopiranje otisaka nije potreban neka posebna tehnologija već tek nešto bolji smartfon.

Kako bi zaštitili naivne i mlade hipstere širom svijeta, znanstvenici rade na posebnoj foliji za prste koja će sprječavati ovaj način krađe otisaka prstiju. Pa ti sad vidi, hoćeš li radije nositi foliju na vrhovima prstiju ili prestati glumiti hipika na Instagramu kako bi dobio par lajkova više.

Izvor

Posljednja izmjena: 17.01.2017.
Možda će te zanimati i: