bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Ovaj robot rastura Rubikovu kocku
‹ Tech novosti

Ovaj robot rastura Rubikovu kocku 23.01.

Slaganje Rubikove kocke danas nije popularno kao prije 20-30 godina, ali mnogi geekovi još uvijek se hvale svojim 'besto of' rezultatom u rješavanju slavne mozgalice. No, svi se oni mogu sakriti pred ovim robotom koji Rubikovu kocku složi za jednu sekundu

Jay Flatland i Paul Rose, entuzijasti robotike, na svoj su YouTube postavili video u kojem se hvale novim robotom. Robot kao robot, zna raditi samo jedan posao, ali taj posao obavlja jako dobro. U ovom slučaju, Jay i Paul napravili su robota koji rješava Rubikovu kocku nevjerojatnom brzinom.

Robot se sastoji od 3d-isprintanog kostura na kojem se nalaze motori za pokretanje i okretanje kocke, 4 USB kamere kako bi robot mogao 'vidjeti' kocku te računala s takozvanim Kociemba algoritmom za rješavanje Rubikove kocke.

Algoritam je ključni djelić ove robotske slagalice, jer on rješava problem koji se nalazi pred njim i i djeliću sekunde pronalazi put do savršeno složene kocke.

Krajnji rezultat? Robot može složiti kocku za 1,047 sekundi što je neslužbeni svjetski rekord.

Onaj službeni iznosi 3,253 za robota te 4,904 sekundi za čovjeka. Izgleda da su roboti opet pobijedili. Pa, vrijeme je da se počnemo navikavati na to. :/

Izvor

Posljednja izmjena: 25.01.2016.
Možda će te zanimati i: