bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Ovo je dron koji bi trebao zamijeniti pčelu
‹ Tech novosti

Ovo je dron koji bi trebao zamijeniti pčelu 09.02.

Da, znamo koliko ovaj naslov šašavo zvuči, ali razmisli malo o tome što u njemu piše. Živimo u vremenu kad znanstvenici ozbiljno rade na dronovima koji će zamijeniti pčele, jer je malih, vrijednih, kukaca sve manje i manje, a nestanu li u potpunosti… O tome ne želimo niti razmišljati

Pčele, poput mnogo toga u svijetu oko nas, uzimamo zdravo za gotovo. Lete oko nas, zuje, prave med i ponekad nas ubodu. No, osim proizvodnje meda, pčele imaju još jednu, puno bitniju zadaću – oprašivanje biljaka. Bez pčela, bumbara i sličnih kukaca, većina biljaka ne bi se mogla razmnožavati ,a pčela je iz godine u godinu sve manje.

Na primjer, bumbari se odnedavno nalaze na listi ugroženih vrsta u Sjevernoj Americi dok pčele širom svijeta ugibaju, pretpostavlja se zbog sve veće upotrebe pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji. Još jedan razlog da kupuješ organski uzgojeno voće i povrće, ako ga možeš nabaviti.

Svije bez pčela realna je mogućnost, a japanski znanstvenici rade na dronovima-oprašivačima koji bi ih trebali zamijeniti u slučaju da sve ode kvragu. Sićušni dronovi lete od cvijeta do cvijeta, baš kao pčele, i svaki cvijet dodirnu. Tijelo drona obloženo je dlačicama koje su pak premazane posebnim gelom na koji se lijepi polen.

Stvar šljaka iako dronovi zasad nisu automatizirani već njima daljinski upravljaju znanstvenici. Sljedeći je korak dronove, pomoću GPS-a i strojnog učenja, naučiti da sami pronalaze i prepoznaju cvjetove te da ih mogu samostalno oprašivati.

U svakom slučaju, nadamo se da nikad nećemo morati živjeti u takvom svijetu, u kojem su dronovi zamijenili pčele.

Izvor

Posljednja izmjena: 12.02.2017.
Možda će te zanimati i: