bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
PaperFold - kao od papira
‹ Tech novosti

PaperFold - kao od papira 03.05.

Zavidimo likovima iz SF filmova koji u džepovima nose gadgete sposobne prikazati velike, hologramske projekcije. Mi smo osuđeni na zaslone naših smartfona kojima veličina nije vrlina. Eto zašto nam se sviđaju ovakva rješenja…

Dimenzija zaslona na smartfonu ograničena je jednom konstantom – veličinom tvog džepa. Pet i kusur inča maksimum je za uređaj kojeg ćeš ugodno nositi u džepovima pa inovatori nastoje osmisliti nove načine povećavanja zaslona. Već smo vidjeli mobače s preklopnim ekranom, a sad su inženjeri s kanadskog Queen University otišli korak dalje.

Naime, u tamošnjem Human Media Labu napravili su PaperFold - prvi mob koji nema jedan, niti dva, već tri e-ink displaya koja se mogu rastvoriti i pretvoriti u veeeliki zaslon. Savršeno kad želiš detaljnije proučiti zemljopisnu kartu dok navigiraš nepoznatim cestama ili ako pregledavaš neki nacrt, tlocrt i sl.

Direktor laboratorija, dr. Roel Vertegaal, otkriva izvor inspiracije: 'Naš trajni cilj istraživanja je razvoj uređaja koji koriste elektronički papir, a koji bi imali slične kvalitete poput standardnog papira'. Drugim riječima, žele stvoriti uređaje koji će biti fleksibilni poput starog, dobrog papira, ali za njih nećemo morati rušiti stabla i bacati ih kad posluže svrsi.

PaperFold neće tako skoro u komercijalnu upotrebu, ali budi siguran kako će za desetak godina, čim tehnologija dovoljno uznapreduje, e-ink mobiteli postati normalna stvar. Što to znači za sve nas, možeš vidjeti u demonstracijskom videu:

Izvor

Posljednja izmjena: 03.05.2014.
Možda će te zanimati i: