bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Povratak Nokije
‹ Tech novosti

Povratak Nokije 25.04.

Prodajom mobilnog biznisa Microsoftu finska Nokia obvezala se kako neće proizvoditi pametne telefone do 31. 12. 2015. Tih osam mjeseci proći će u tren oka pa Finci već punom parom radu na Android smartfonima koji će nositi slavni Nokia logo

Svi smo pomalo žalili kad je Microsoft početkom prošle godine preuzeo mobilni biznis od Nokije, a Nokia mobiteli postali su Lumije. Nakon desetljeća u kojima je Nokia bila sinonim za vrhunske mobitele, ostali smo bez omiljenog nam proizvođača.

Smatrali smo kako je Microsoft odlično prošao u tom poslovnom pothvatu te da je Nokia skoro, pa opljačkana. No, svaka priča ima dvije strane i kako vrijeme prolazi sve je izglednije da je Nokia ipak izvukla deblji kraj u poslu s Microsoftom.

Naime, Finci su nakon prodaje počeli bilježiti odlične poslovne rezultate, pošto im je mobilni biznis godinama donosio ogromne gubitke, nedavno su se spojili s najvećim konkurentom na polju izgradnje telekomunikacijskih mreža, francuskim Alcatel-Lucentom, a sad je potvrđeno kako Nokia razvija Android smartphone koji bi u prodaju trebali početkom sljedeće godine.

Prilikom prodaje Microsoftu, Nokia se obvezala kako neće proizvoditi smartfone do kraja ove godine dok obične, 'old school' mobitele ne smiju proizvoditi puno desetljeće.

U tom ugovoru ne piše ništa o tabletima što je Nokiji omogućilo da u siječnju u prodaju pusti moćni tablet N1 te da se u potpunosti posvete dizajniranju i razvoju novih uređaja, a proizvodnju prepuste kineskim partnerima.

Upravo je predsjednik kineskog odjela Nokije ovaj tjedan potvrdio kako Nokia razvija nove Android uređaje koji će se proizvoditi u Sichuanu, a u prodaju će čim istekne zabrana proizvodnje na koju se Nokia obvezala u ugovoru s Microsoftom.

Također, Nokijin centar za razvoj i istraživanje također seli u Kinu kako bi dizajneri i inženjeri bili što bliže novim proizvodnim pogonima.

Odlična vijest za sve one kojima nedostaju Nokia uređaji.

Izvor 

Posljednja izmjena: 26.04.2015.
Možda će te zanimati i: