bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Prije 10 godina Google je kupio YouTube i više ništa nije bilo isto
‹ Tech novosti

Prije 10 godina Google je kupio YouTube i više ništa nije bilo isto 08.11.

Baš nekako u ovaj tjedan, prije deset godina, Google je kupio YouTube za tada ogromnih 1,64 milijardi dolara. Akvizicija koju su u to vrijeme mnogi proglašavali poslovnim promašajem s vremenom je višestruko vratila prvotno ulaganje i omogućila Googleu da mrežu svih mreža pretvori u internet kakvog znamo i svakodnevno koristimo

Internetski veterani sjećaju se samih početaka YouTubea, prije desetak godina, kada smo na tom servisu mogli uglavnom gledati smiješna videa, nešto malo sporta i poneki trailer. No, već tada, YouTube je bio jedna od najbrže rastućih web stranica na svijetu. Povećanja brzina pristupa otvorilo je vrata video sadržaju na internetu i mnogi su u to vrijeme pokušavali monetizirati novu vrstu sadržaja.

Među tim tvrtkama bio je i Google sa svojim, danas zaboravljenim servisom Google Videos. Naime, Google Videos nije se mogao nositi s popularnošću YouTubea koji je imao jasan cilj, a njegovi menadžeri znali su što rade. Kad im već nisu mogli konkurirati u Googleu su se odlučili na provjerenu alternativnu - preuzimanje konkurencije.

1,64 milijardi dolara koliko je Google 2006. platio za YouTubeu mnogi su analitičari proglašavali pretjeranim, a među njima se našao i Marc Cuban koji je menadžment Google doslovno proglasio luđacima.

Ispostavilo se da su svi oni bili u krivu iako je YouTube tek 2014. izašao iz crvenog. Naime, što zbog troškova bandwidtha (20 posto svog internetskog prometa u Sjevernoj Americi), što zbog stalnih nadograđivanja i velikog djela prihoda kojeg daju autorima sadržaja, YouTube je tek nedavno postao profitabilan.

No, upravo zbog dijeljenja prihoda od oglašavanja s vlasnicima kanala koji proizvode sadržaj (PewDiePie, nigahiga, Smosh i mnogi drugi), YouTube danas nema pravu konkurenciju.

Originalni content privlači publiku - to znaju svi u medijskom svijetu, ali često zaboravljaju u lovu za brzim profitom. Ne zaboravljaju je u YouTubeu bez kojeg bi nam internet bio puno dosadniji, a kišni dani, poput ovog, još duži i više sivi.

Neka ga ovakvog kakav je, samo da su nam još veće brzine pristupa kako bi uskoro mogli početi gledati HDR video kojeg je YouTube u ponedjeljak počeo i službeno podržavati.

Izvor

Posljednja izmjena: 09.11.2016.
Možda će te zanimati i: