bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Prvi Braille mobitel
‹ Tech novosti

Prvi Braille mobitel 28.06.

Na svijetu živi više od 285 milijuna slijepih i slabovidnih, od čega čak 63 milijuna u Indiji. Mladi indijski poduzetnik odlučio je pomoći svojim sunarodnjacima, ali i svim slijepima širom svijeta, i osmislio prvi mobitel s Brailleovim pismom

Veliki proizvođači elektronskih uređaja, gadgeta, smartfona i ostalih drangulija brzi su kao vjetar kad na tržište treba izbaciti neku novu skupu igračku, ali kad treba pomoći onima kojima je pomoć zbilja potrebna onda se uvijek pronađe neki izgovor. Kako drugačije objasniti činjenicu da još uvijek ne postoji smartfon za slijepe i slabovidne? Vidjeli smo desetak koncepata takvih mobača, ali niti jedan nije dogurao do serijske proizvodnje. Vjerojatno je netko negdje zaključio kako je taj segment tržišta premali te da se takav mob ne isplati proizvoditi. S vremenom, ideja o izradi posebnog mobitela za slijepe i slabovidne pala je u drugi plan, jer su stigli smartfoni opremljeni softverom za čitanje teksta na zaslonu, poput Appleovog VoiceOvera.

Srećom, mladi poduzetnik iz Indije Sumit Dagar krenuo je u izradu upravo mobitela za slijepe i slabovidne. Njegova tvrtka Kriyate već je izradila prvi, potpuno funkcionalan prototip, a početak prodaje još uvijek neimenovanog uređaja najavljen je za slijedeću godinu.

Na prvi pogled, Braille mobitel djeluje poput daljinskog upravljača za klimu. Umjesto zaslona na vrhu uređaja nalazi se prostor koji može prikazati 10 znakova Braillove abecede. Zašto Braille, a ne softver za čitanje? Velik broj jezika i dijalekata u Indiji čini softver za čitanje beskorisnim pa je ovo daleko bolje rješenje. I numeričke tipke su označene Brailleovim znakovima, a korisnik može tipkati slova pomoću lako pamtljivih kombinacija tipki.

Dizajn je također prilagođen slijepima. Numeričke tipke su veće nego inače, a povećan je i kotačić za reguliranje glasnoće. Prva generacija ovog mobača imat će audio player, e-mail i GPS navigaciju, ali s već spomenutim 'zaslonom' od 10 znakova. No, takvo rješenje znatno će spustiti cijenu ovog neobičnog i korisnog mobitela. Naime, bez velikog i šarenog zaslona, nema potrebe niti za jakim i skupim procesorom, a sve to trebalo bi utjecati i na vijek trajanja baterije između punjenja.

Sumit Dagar već razmišlja o slijedećoj generaciji mobitela za slijepe koji bi trebao imati kameru i reljefni ekran za prikaz fotografija (vidi sliku iznad). Bravo Sumite! Daj pet!

Izvor

Posljednja izmjena: 28.06.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • dlolic 29.06.2013. 00:23
  • Idealni mob: jedna tipka, jedna pištalica, jedna LED-ica.
    Komunikacija: Morse! :-)
    Taj bi se mogao umanjiti do veličine privjesčića za ključeve. :-)
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)