bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
RoboCab – taksist, a ne policajac
‹ Tech novosti

RoboCab – taksist, a ne policajac 05.10.

Jesi vidio kakvu je frku među našim taksistima donijela najava dolaska Ubera na hrvatske ulice. A sad zamisli kolika će frka nastati kad se u našim gradovima jednog dana pojave robotizirana taksi vozila kakva upravo testiraju u predgrađu Tokija

Sljedeće godine u Kanagawu, južno od Tokija, krenut će eksperiment koji bi mogao promijeniti sliku gradskih ulica širom svijeta. Naime, Japanci u Kanagawi žele testirati prve, komercijalne robo-taksije (robocab) na svijetu.

Nekoliko će vozila za početak voziti samo jednom rutom, u duljini od 3 kilometra, ali ta ruta prolazi nekim od najprometnijih avenija u Kanagawi.

Iza projekta stoji tvrtka Robo Taxi Inc. kojoj je plan komercijalizirati ovakvu vrstu transporta do 2020. godine. Planiraju usluge automatiziranih taksi vozila ponuditi u dijelovima Japana gdje nema autobusne ili željezničke mreže.

Projekt podupire i japanska vlada pa je predstavljanju taksija bez vozača nazočio i potpredsjednik japanske Vlade Junichiro Koizumi koji je tom prilikom izjavio: 'Mnogi tvrde da je ovakvo što nemoguće, ali ja sam uvjeren da će se ovakav način transporta ostvariti i brže od očekivanog'.

Japan, SAD, Koreja, Zapadna Europa pa ćemo onda valjda i mi doći na red brže od očekivanog. Znači, za nekih 30-ak godina. Živi bili…

Izvor

Posljednja izmjena: 05.10.2015.
Možda će te zanimati i: