bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Robot za seciranje iPada
‹ Tech novosti

Robot za seciranje iPada 23.03.

Naš naslov ima pomalo zloslutne konotacije, ali u pitanju je nešto potpuno drugačije. Naime, Apple se pohvalio novim robotom koji secira mobitele kako bi ih reciklirao i iz njih izvadio dragocjene metale za ponovnu upotrebu u izradi novih iPhonea. Green and cool – opaka kombinacija

Prije predstavljanja novog iPhonea i iPada Pro u ponedjeljak, Apple se publici pohvalio Liamom. Nije Liam novi CEO Applea već robot kojeg su u Cupertinu konstruirali kako bi rastavljao iPhone uređaje i iz njih vadio kobalt, zlato, platinu te brojne druge vrijedne metale od kojih su naši mobiteli sačinjeni.

Ne vjeruješ? Ajmo po redu – zlato i bakar koriste se za izradu kamere i optičkih elemenata unutar tvog smartfona, kobalt i litij nalaze se u bateriji dok se srebro i platina mogu pronaći na tiskanim pločicama.

Inače, u Appleu posvećuju puno pažnje zaštiti okoliša. Hvale se kako 94 posto energije koju troše u svojim uredima dolazi iz obnovljivih izvora te da 99 posto papira nabavljaju iz reciklaže ili iz održivog uzgoja.

Sljedeći cilj – iPhone u potpunosti napravljen od materijala iz reciklaže.

Izvor

Posljednja izmjena: 23.03.2016.
Možda će te zanimati i: