bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Samsung 512 GB SSD lakši je od novčića i manji od markice
‹ Tech novosti

Samsung 512 GB SSD lakši je od novčića i manji od markice 07.07.

Solid State diskovi sve su manji, brži i pouzdaniji. Novi je korak u minijaturizaciji ovih uređaja napravio Samsung predstavivši SSD koji se nalazi na samo jednom čipu. Memorija, kontroler, DDR4 cache – sve se to nalazi u paketiću teškom svega 2,3 grama

Jedina prednost klasičnih diskova prema SSD-om je kapacitet. SSD je brži, manje troši, a i pouzdanost im više nije slaba točka. Kako će se ova tehnologija dalje razvijati za očekivati je da će HD-ovi ubrzo poći putevima flopija, CD-a i ostalih, nekad neizostavnih, a danas zaboravljenih uređaja za pohranu podataka.

Sve je više računala, pogotovo poslovnih, u koja se ugrađuju isključivo SSD-ovi. Ne sumnjamo da će broj takvih računala povećati kad proizvođači vide SSD kojeg je Samsung predstavio počekom mjeseca.

Pod šifrom PM971-NVMe krije se SSD dimenzija 20x16 milimetara i težine 2,3 grama. Na jedan-jedini čip Samsung je uspio ugurati svu tehnologiju potrebnu za funkcioniranje ovakvog diska, a na SSD standardne veličine, kakve inače ugrađujemo u računala, stane 7 ovakvih čipova.

No, za očekivati je da će novi čip najviše koristiti proizvođači tableta i laptopa, jer ga je moguće ugraditi direktno na matičnu ploču što dovodi do štednje prostora na sve tanjim i manjim prijenosnim uređajima.

Jedina mana novog čipa je brzina. Dok najbrži SSD-ovi dostupni u dućanima pišu brzinom od 2,500 MB/s, PM971-NVMe taj posao obavlja pri 900 MB/s.

Više nego dovoljno za ozbiljan rad, a ne bi nas začudilo da ovaj čip, u jednoj od svojih varijanti (128, 256 ili 512 GB), uskoro osvane i u nekom novom iPad ili MacBook modelu.

Izvor

Posljednja izmjena: 10.07.2016.
Možda će te zanimati i: