bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Saznaj tko ti slijedi mail
‹ Tech novosti

Saznaj tko ti slijedi mail 21.03.

Vjerojatno nikada nisi čuo za tvrtke poput Streaka i Bananataga, ali oni su možda čuli iza tebe. Naime, riječ je o tvrtkama koje znaju tko otvara mailove njihovih klijenata, u koje vrijeme i s kojeg uređaja. Srećom, i njima se može stati na kraj

Ako si poput nas, onda promotivnim mailovima i newsletterima ne posvećuješ previše pažnje. Većinu ih odmah šalješ u bespuća kante za otpatke, a samo rijetke otvoriš, pročitaš i klikneš na neki link unutar njih.

Tebi takvi mailovi nisu važni, ali tvrtkama koje ih šalju jesu. Njih zanima koliko je primatelja otvorilo njihov mail, kad su ih pročitali i na kakvom uređaju. I da znaš, takvo što mogu saznati bez previše problema.

Postoje brojne tvrtke koje nude takve usluge, a među najpoznatijima su Yesware, Bananatag i Streak. Oni svojim klijentima nude usluge mail trackinga. Dovoljno je u mail poruku ubaciti transparentni piksel dimenzija 1x1 koji će, kod otvaranja mail poruke, javiti matičnom serveru vrijeme otvaranja i uređaj na kojem je mail otvoren. Ova tehnologija zove se pixel tracking i prilično je raširena u svijetu marketinga.

Ovakvo neprimjetno špijuniranje dojadilo je programeru Sonnyju Tulyaganovu koji je odlučio pomoći u identificiranju takvih mailova.

Napisao je Ugly Mail – dodatak za Chrome koji će prepoznati tracking mail i označiti ga s ikonicom u obliku oka unutar Gmail korisničkog računa. Ugly Mail zasad radi samo na Chromeu i na Gmailu, ali Sonny najavljuje 'širenje' i na ostale preglednike te mail klijente.

Dodatak je posve besplatan, a Sonny tvrdi kako njegov programčić ne šalje nikakve podatke s lokalnog računala i iz Gmala pošto se sav posao obavlja na korisnikovom stroju, bilo da je riječ o računalu, smartfonu ili tabletu.

Odličan add-on za sve one koji pate na računalu sigurnost ili naprosto ne vole da im netko nevlašteno švrlja po emailu.

Izvor

Posljednja izmjena: 24.03.2015.
Možda će te zanimati i: