bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Superkućište budućnosti
‹ Tech novosti

Superkućište budućnosti 07.09.

Plastika, aluminij i ostali materijali koji se upotrebljavaju za izradu kućišta omiljenih nam mobitela, postali su već pomalo dosadni. Vrijeme je za novi, lakši, čvršći i otporniji materijal. Što kažeš na stakleni metal?

Svi se slažu kako je amorfni ili stakleni metal materijal budućnosti. 'Vjerojatno ima najbolju kombinaciju snage i žilavosti koju smo ikada napravili', tvrdi Robert O. Ritchie, stručnjak za materijale Lawrence Berkeley National laboratorija.

'Svakako nije najjači materijal ikad napravljen, ali je sigurno jedan od najboljih s kombinacijom čvrstoće i žilavosti', pojašnjava Ritchie. Zvuči kao stvoreno za kućišta elektroničkih uređaja, jelda?

Nismo prvi koji su uvidjeli takvo što i u brojnim laboratorijima diljem svijeta eksperimentira se s amorfnim metalima. Problem je što ih je teško ukalupiti u željeni oblik.

Profesor mehaničkog inženjeringa s uglednog Yaela, Jan Schroers, objavio je kako je riješio taj problem. Umjesto taljenja i oblikovanja na visokim temperaturnima on je došao do otkrića kako se amorfni metali na ekstremno niskim temperaturama daju lako oblikovati, poput plastelina ili rastopljene plastike.

Koristeći ovu tehniku, koju je prozvao termoplastično formiranje, uspio je amorfne metale učiniti lakim za manipuliranje, bez velikog utroška energije.

Stvorio je ploče staklenog metala koji se potom mogu upotrijebiti u masovnoj proizvodnji. A zašto bi netko prešao s postojećih materijala na amorfni metal?

'Ovaj je materijal 50 puta čvršći od plastike, skoro 10 puta od aluminija i triput čvršći od čelika', kaže Schroers i dodaje, 'Ma, sjajan je'. Shroers je sa svojom ekipom napravio i prve primjerke kućišta za smartfone s kojima se nada kako će privući investitore.

Uz pomoć pravog partnera, Schroers vjeruje kako bi se prvi mobač s ovakvim kućištem u prodaji mogao naći do kraja slijedeće godine. Ajmo Apple, Samsung, Nokia, Sony i ostali! Tko će prvi?

Izvor

Posljednja izmjena: 07.09.2014.
Možda će te zanimati i: