bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Superračunalo za svađanje
‹ Tech novosti

Superračunalo za svađanje 04.05.

IBM desetljećima razvija superračunala koja pomiču granice mogućeg. Takve 'kante' pobjeđivale su na kvizovima, rasturale šahovske prvake, naučile su psovati, a sad se znaju i prepirati. Još malo pa će početi štrajkati i tražiti povišicu

Superračunalo Watson dospjelo je na naslovnice svjetskih medija prije tri godine. Watson je pobijedio u popularnom kvizu i tako svojim tvorcima donio milijun dolara. Nije da je tih milijun dolara previše pomoglo jednom IBM-u, korporaciji koja je na razvoj superračunala potrošila milijarde, ali Watson je svoj posao obavio samim tim što je zaokupio pažnju medija i time donio besplatnu reklamu IBM-u.

Prije nešto više od godinu dana, pisali smo o pokušajima IBM-ovih inženjera da superračunala nauče normalnoj, ljudskoj komunikaciji i taj je pokušaj završio kao popriličan fail. No, u IBM-u se nisu predavali i ovih su dana predstavili projekt Debater – superračunalo koji zna 'razmišljati' i prepirati se, baš poput nas.

Priređena je demonstracija koju je predvodio IBM-ov direktor za istraživanje, Jim Kelly III. On je od Debatera zatražio argumente 'za' i 'protiv' prodaje nasilnih video-igara maloljetnicima. Superračunalo je potom pretražilo nekih 4 milijuna članaka na Wikipediji, izabralo one najrelevantnije i potom, sintetičkim glasom izjavilo: 'Izloženost nasilnim video-igrama može kod maloljetnika izazvati činove nasilja u stvarnom životu', rekao je Debater i nastavio jednako mehaničkim glasom, 'S druge strane, prodaja takvih igara nije uzročno povezana s nasilnim sklonostima'.

Za sve ovo, Debateru je trebalo samo 45 sekundi. Nama se ovakvo što čini jednostavnim, ali za računalo je shvaćanje govora i pisma u ispravnom kontekstu, velika stvar. Naš mozak, za razliku od računala, nema problema s kontekstom, pa u svakoj rečenici možemo razlikovati da li se, na primjer, riječ 'luk' odnosi na povrće ili na oružje iz kojeg se ispaljuju strijele. Računala, bar dosad, takvo što nisu mogli niti pod razno.

Slijedeći korak u razvoju superračunala dodavanje je vizualnih mogućnosti kako bi mogli vidjeti što se događa oko njih i polako učiti povezivati viđeno s bazama podataka i moćnim algoritmima koji ih uče pobjeđivati nas u kvizovima i šahu.

A što će se dogoditi kad jednog dana računala zbilja počnu samostalno misliti? Iskreno, nismo sigurni želimo li saznati odgovor na to pitanje.

Izvor

Posljednja izmjena: 05.05.2014.
Možda će te zanimati i: