bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Syme – sigurnija društvena mreža
‹ Tech novosti

Syme – sigurnija društvena mreža 30.11.

Sliči na Facebook i Google Plus, posjeduje funkcionalnost WhatsAppa i pritom nitko ne može kopati po tvojim podacima. Syme je društvena mreža koja sigurnost shvaća ozbiljno što nije zanemarivo u današnje vrijeme online špijuniranja

Otkad je Edward Snowden objavio hrpu dokumenata koji dokazuju kako američka tajna služba NSA neometano prisluškuje na internetu, online sigurnost postala je vrućom temom. Fejs, Twitter i ostale društvene mreže nisu imune na NSA, a svi oni kojima je stalo do sigurnosti ili naprosto ne vole da netko kopa po njihovim privatnim životima, našli su se pred velikom dilemom – prestati ili nastaviti koristiti društvene mreže.

Dileme više nema, jer bi nova društvena mreža, nazvana Syme, trebala riješiti problem online sigurnosti. Syme su stvorila tri studenta kanadskog Sveučilišta McGill. Niti jedan od njih nije računalni genijalac, ali to ih nije spriječilo da osmisle i stvore novu društvenu mrežu. Jonathan Hershon studira psihologiju, Louis-Antoine Mullie medicinu, a Christophe Marois glazbu. Zajedničko im je to što ne žele da neki tamo špijuni i tajna NSA računala prate što rade online i tako, indirektno, nadziru njihov život.

'Konačni cilj Symea je enkripciju učiniti lako dostupnom i jednostavnom za upotrebu korisnicima koji nisu niti hakeri, niti geekovi, niti stručnjaci za kriptografiju', kaže Jonathan Hershon.

Sav sadržaj (poruke, statusi, fotografije…) na Symeu je zaštićen enkripcijom. Dovoljno je posjetiti getsyme.com, preuzeti proširenje za Chrome web preglednik, registrirati se, pozvati prijatelje i siguran si od eventualnog prisluškivanja. Sustav zasad radi samo na Chromeu, a uskoro bi trebao proraditi i na drugim web preglednicima, te na mobilnim uređajima. Zašto proširenje, a ne web stranica? Zbog toga što proširenje za web preglednik obavlja svu enkripciju podataka prije nego ih pošalješ.

Korisničko sučelje samog Symea vrlo je jednostavno i funkcionalno. Tu je ikona zvona s brojem nepročitanih statusa, ikona zupčanika za postavke, Like opcija i to je to. Ustvari, Syme funkcionira više kao WhatsApp, nego kao 'prava' društvena mreža. Napraviš grupu, pozoveš prijatelje koji automatski dobiju ključ za dekripciju i potom možete ogovarati koga kod hoćete bez straha da će to itko ikada saznati. :)

Izvor 

Posljednja izmjena: 30.11.2013.
Možda će te zanimati i: