bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Teški smo 30 bilijuna tona
‹ Tech novosti

Teški smo 30 bilijuna tona 08.12.

Ti, ja, susjed Đuka, baka Kata, pas Žućo, sve naše kuće, sela , gradovi, sve što smo sagradili, napravili i odbacili - sve to teži nezamislivih 30 bilijuna tona, izračunao je geolog Jan Zalasiewicz. Jan se bavi istraživanjem tehnosfere i pokušava zamisliti kako će izgledati fosili predmeta koje svakodnevno koristimo

Napokon znamo koliko smo promijenili lice jedine nam Zemlje. Okreneš se oko sebe i sve što je napravljeno ljudskom rukom, uključujući smeće, teži 30 bilijuna tona. Drugim riječima, dovoljno toga da na svaki kvadratni metar zemljine površine iskrcaš 50 kilograma krša kojeg smo napravili.

Izračun je djelo geologa Jana Zalasiewicza i njegovih kolega sa Sveučilišta u Leicesteru. Njegov tim se bavi proučavanjem antropocena, geološkog razdoblja koje je počelo u prošlom stoljeću i kojeg karakteriziraju ljudskom rukom stvoreni materijali poput plastike i radioaktivnih izotopa nastalih testiranjima nuklearnog oružja.

Ključni čimbenik antropocena je tehnosfera - ekosustav kojem smo mi u središtu, ali kojeg ne kontroliramo uvijek, jer, kao i svaki sustav, ima svoju dinamiku i tijek energije.

Tehnosfera se prostire od ruba svemira, gdje se nalazi na tisuće satelita, do cijevi, tunela i rudnika koje smo sagradili ispod zemlje. Dio tehnosfere je i 1 bilijun tona CO2 kojeg smo ispustili u atmosferu zadnjih parsto godina.

Zalasiewicz i kolege mu u sklopu eksperimenata pokušavaju zamisliti kako će tehnosfera izgledati geolozima i arheolozima iz daleke budućnosti. Predmeti koje svakodnevno koristimo trebali bi preživjeti kao tehnofosili.

I dok će se knjige pretvoriti u karboniziranu masu pravokutnog oblika koju neće biti moguće pročitati, mobilni uređaji imaju potencijala za fosilizaciju, kažu geolozi iz Leicestera.

Zamisli, tvoj mobitel bi naši potomci mogli iskopati za par milijuna godina i pitati se kakvo je to čudo te što smo radili s tim.

Da samo znaju...

Izvor

Posljednja izmjena: 08.12.2016.
Možda će te zanimati i: