bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Tetris bundeva
‹ Tech novosti

Tetris bundeva 31.10.

Ne znamo obilježavaš li Noć vještica, ali u svakom slučaju zabavno je rezbariti bundeve i klincima dijeliti slatkiše. Još je zabavnije ako napraviš neobičnu bundevu, poput Pumpktrisa

Kladimo se da je Tetris stariji od mnogih naših čitatelja. Ovu popularnu igru osmislio je ruski programer Aleksej Pajitnov 1984. godine. Tetris je postao prvi program iz tadašnjeg SSSR-a koji se prodavao na Zapadu i odmah je stekao nevjerojatnu popularnost. Danas, praktički nema osobe, koje ne zna igrati Tetris, a maštoviti geek po imenu Nathan ovih dana rastura Tetris na bundevi!?

Naime, Nathan je odlučio impresionirati susjede na Noć vještica i izrezbario je bundevu za igranje Tetrisa. Nazvao ju je Pumpktris, a unutar bundeve skriva se 128 LED lampica koje služe kao zaslon rezolucije 16x8. Za pokretanje i okretanje tetrominosa (oblika koje slažeš u igri) služi peteljka bundeve u koju je ugrađen joystick, a da sve funkcionira kako treba brine se štampana ploča unutar bundeve i posebno napisan program.

Nathan tvrdi kako programiranje Pumpktrisa nije bilo teško. Tetris ima sedam tetrominosa, sačinjenih od četiri identična kvadrata. Trodimenzionalna matrica čuva lokaciju svakog piksela za svaki oblik, u sve četiri moguće pozicije svakog tetrominoa. U redu, možda ovo Nathanu nije komplicirano, ali nama sve to zvuči kao svahili. Nathan je na kraju uspio svaki Tetromino 'ugurati' u šest linija koda i na programiranje je utrošio najmanje vremena prilikom izrade.

Sve u svemu, trebalo mu je 12 sati rada i 313 spojeva lemilicom kako bi od bundeve, 128 LED lampica i par metara žice napravio bundevu na kojoj mu sad zavidi cijelo selo.

Uputstva za izradu Pumktrisa možeš pronaći ovdje.

Posljednja izmjena: 01.11.2012.