bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
USB-C zaštita od strujnog udara
‹ Tech novosti

USB-C zaštita od strujnog udara 03.02.

Budućnost koju nam odnosi USB-C trebala bi riješiti sve probleme oko hrpe kablova i adaptera. Jedan kabl trebao bi biti dovoljan za punjenje svih naših gadgeta - smartfona, tableta i laptopa. Fora je u tome što USB-C podržava veću jakost struje koja prolazi kablom, ali to ujedno donosi nove opasnosti

Zamisli jedan, jedini kabl koji će spajati sve tvoje uređaje. Život bez silnih adaptera za mobitele, posebnih punjača za tablete i par dodatnih kablova za spajanje laptopa na sve ostalo. Upravo takav đir trebao bi nam donijeti USB-C standard koji se već ugrađuje u sve nove gadgete.

USB-C, osim standardizacije, donosi i puno brže punjenje spojenih uređaja zahvaljujući jakosti struje od 3 ampera koja prolazi kablom. No, to stvara rizik po uređaje pogotovo ako koristiš jeftine USB-C kablove i konektore koji ne održavaju konstantnu jakost struje prilikom rada.

Pametno je kupiti kvalitetne kablove i ostale USB-C điđe-miđe, ali kako bi bio 100 posto siguran ne preostaje ti ništa drugo nego pljunuti 30 dolara za Satechi Type-C Power Meter.

Riječ je o jednostavnom pass-through adapteru između kabla i tvog uređaja koji prikazuje detaljne informacije o jakosti i naponu struje u oba smjera, te ukupnu energije koja je transferiran kablom.

Ugrađeni zaslon pokazat će ti sve relevantne informacije o sigurnosti, ali ne može prekinuti dovod struje u slučaju kad ‘lektrika’ nije odgovarajuća. Naprosto ćeš, pomoću Satechija, morati provjeriti svaki novi kabl ili adapter prilikom prvog spajanja.

Zvuči kao prilična gnjavaža, ali daleko manja nego slanje novog iPhonea ili laptopa na popravak zbog defektnog kabla ili adaptera. O cijeni da ne govorimo.

Izvor

Posljednja izmjena: 05.02.2017.
Možda će te zanimati i: