bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Zumiraj, povećaj… pa to radi!
‹ Tech novosti

Zumiraj, povećaj… pa to radi! 07.02.

Znaš one blesave scene iz raznih CSI serijala u kojima likovi uzmu neku fotku i onda je zumiraju do besvijesti kako bi pročitali registraciju automobila koja se vidu u zjenici prolaznika? Svi smo vidjeli takve scene i znamo da su u stvarnosti nemoguće. Ustvari, bilo je nemoguće sve do sada

Laički rečeno, zumiranje foke ograničeno je brojem piksela. Što je više piksela, fotku je moguće 'dublje' zumirati. Uzmimo, na primjer, najveću fotku na svijetu koja se sastoji od 365 gigapiksela i na kojoj je moguće zumirati ama baš svaki, pa i oku nevidljivi, detalj.

No, obične fotke nisu toliko zahvalan materijal za zumiranje. Zumiraj i povećaj dovest će samo do toga da vidiš pikselizirani mrlju koju do sada nisi mogao previše poboljšati.

No, zahvaljujući istraživačkom timu Google Brain i njihovom novom, skoro pa čarobnom softveru, sad je moguće duboko zumirati i obične fotografije. Pazi ovo – na slici ispod u lijevoj koloni nalaze se fotografije veličine 8x8 piksela, u sredini je rezultat softverske čarolije iz radionice Google Braina, a desno su originalne fotke:

Fora je u tome što jedan algoritam fotku od 8x8 piksela uspoređuje s fotkama visoke rezolucije kako bi pronašao najsličnije. Drugi algoritam istovremeno poboljšava rezolucije fotku od 64 piksela i dobivene rezultate spaja s rezultatima prvog algoritma.

Prilično komplicirano, ali rezultat je više nego impresivan. Naravno da rezultati nisu identični originalu, ali dovoljno su dobri da posluže policiji u identificiranju sumnjivaca.

Inače, Google Brain zajedno s ekipom iz DeepMinda (AlphaGo AI) radi na razvoju strojnog učenja. Kako im je krenulo, ne bi nas začudilo da se za našeg života umjetna inteligencija ne probudi u nekom laboratoriju. A počelo je s igranjem šaha i goa te zumiranjem fotki. 

Izvor

Posljednja izmjena: 08.02.2017.
Možda će te zanimati i: