bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
AC/DC virus
‹ Fun novosti

AC/DC virus 25.07.

Iranska nuklearna postrojenja stalno trpe hakerske napade koji imaju za cilj usporiti iranski nuklearni program. Zadnji ovakav napad prilično je originalan. Naime, računalni virus koji je pogodio Irance na sav glas svira legendarni 'Thunderstruck'

Mikko Hyponnen, računalni ekspert iz finske tvrtke za digitalnu sigurnost F-secure, objavio je email kojeg je dobio od neimenovanog iranskog znanstvenika. Iranac tvrdi da radi za Iransku organizaciju za atomsku energiju (AEOI) te da je tamošnje postrojenje za obogaćivanje urana pogodio novi računalni virus.

Autor maila javlja kako virus isključuje osjetljivu računalnu opremu i sustave koje je proizveo njemački Siemens. Hyponnen je pismo objavio na svom blogu, ali naglašava kako nije u stanju provjeriti ove tvrdnje, ali da može potvrditi da je email dobio sa servera AEOI-ja.

Mail je, navodno, odaslan na više adresa stručnjaka za borbu protiv računalnog kriminala. Najzanimljiviji dio maila odnosi se na neobično ponašanje virusa koji Irancima svira heavy metal: 'Tijekom noći čula se muzika koja je dolazila s nekoliko radnih stanica. Zvuk je bio pojačan do maksimuma, a vjerujem da je pjesma koju smo čuli bio 'Thunderstruck' AC/DC-ja', navodi se u emailu.

Ako se ove tvrdnje pokaži istinitima bit će to treći napad na iranski nuklearni program. Virus Stuxnet nanio je 2010. godine toliko štete Irancima da su morali pomaknuti rokove dovršetka programa za par godina. Prije dva mjeseca otkriven je trojanski virus, nazvan Flame, koji je dizajniran kako bi špijunirao internetsku aktivnost i podatke koji kolaju webom u Iranu i ostalim zemljama Srednjeg istoka. Ruski eksperti, koji su pronašli Flame, nazvali su ga 'najkompleksnijim virusom ikad'.

Iranci uvjeravaju kako su uspjeli neutralizirati Flame i Stuxnet, ali 'Thunderstruck' neće biti tako lako 'srediti'. AC/DC su, na kraju krajeva, neuništivi. :)

Posljednja izmjena: 25.07.2012.