bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Anon opet u akciji
‹ Fun novosti

Anon opet u akciji 09.07.

Japanska vlada je donijela novi, stroži zakon o zaštiti autorskih prava na internetu. Haktivistička skupina Anonymous usprotivila se toj odluci, a osim uobičajenih hakerskih napada ovaj put su napravili i potez koji zaslužuje pohvalu

Haktivistička skupina Anonymous nije na dobrom glasu. Masovni mediji  koriste svaku priliku kako bi ih ocrnili, često i bezrazložno. Iako postoje članovi skupine koje ne prezaju niti pred čim kako bi obranili internetske slobode, većina sudionika pokreta mladi su ljudi liberalnih pogleda na svijet. Njihov primarni cilj je zaštita internetskih sloboda i anonimnosti na internetu, a otud i ime skupine - Anonymous.

Prepoznat ćete ih po maskama koje nose, a predstavljaju Guya Fawkesa, engleskog buntovnika iz 17. stoljeća, spriječenog u zadnji čas u namjeri da digne u zrak Westminsterku palaču.

Anonymous su nastali kao reakcija na sve strože zakone za nadzor interneta. Ovi zakoni na snazi su uglavnom u zemljama koji nisu na glasu po demokratskim slobodama, ali u zadnje vrijeme i na Zapadu se pokušavaju ograničiti internetske slobode. Razlog ovome je lobiranje moćne američke diskografske i filmske industrije. Umjesto da se priviknu na nove uvjete poslovanje, filmski i glazbeni izdavači nastoje na sve načine zadržati 'status quo' i ogromne zarade od prodaje autorskih prava.

Na svu sreću, u Europi ovakvi pritisci nisu dali očekivane rezultate, ali zato jesu u Japanu. Tamošnje vlasti prošli su mjesec izglasale kontroverzni zakon prema kojem svatko tko nelegalno 'skida' filmove i glazbu može završiti u zatvoru, a internetski provideri morat će početi nadzirati sve internetske korisnike. Država će, na taj način, u svakom trenutku znati što svaki korisnik radi na internetu.

Naravno da je takav zakon naišao na pravu poplavu negativnih reakcija, a najglasniji su bili 'Anonimci'. Odmah su napali stranice japanskog Vrhovnog suda, raznih ministarstava i državnih agencija. No shvatili su da takvim ponašanjem gube podršku javnosti te su se okrenuli drugačijim, 'zelenijim' i humanijim akcijama.

Osamdesetak pripadnika ovog pokreta, naoružani maskama i vrećama za smeće, okupilo se u subotu u jednom tokijskom parku. Prihvatili su se posla, očistili su gradski park i pritom privukli pozornost javnosti i medija.

'Volimo konstruktivna i produktivna rješenja', kažu japanski Anoni i dodaju, 'Želimo da naši sugrađani postanu svjesni problema, a ovo je sjajan način da im prenesemo poruku'.

Slažemo se - pametan način skretanja pozornosti i aktivističke borbe za slobode na mreži svih mreža.

Posljednja izmjena: 09.07.2012.
Pitanja i komentari
  • Brkzz 09.07.2012. 15:58
  • Pih, Guy se okreće u grobu. Umjesto buntovne akcije oni zabriju na omladinske radne akcije .
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)