bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Arheološki crowdfunding
‹ Fun novosti

Arheološki crowdfunding 31.12.

Za samo 65 dolara možeš kupiti komadić zemlje na jugu Italije, udaljen nepunih 1.000 metara od mora, okružen antičkim ruševinama i mediteranskim zelenilom. I onda neka netko kaže da su nekretnine na Zapadu skupe

Vidjeli smo svega i svačega na raznim crowdfunding platformama – od ludih ideja koje nemaju veze sa zdravim razumom do sjajnih proizvoda i projekata. No, nikad prije nismo naletjeli na projekt grupnog financiranja koji za cilj ima skupljanje love za kupovinu nekretnine!

Naime, skupina talijanskih konzervatora putem Indiegogo kampanje nastoji prikupiti 70.000 eura za kupnju zemljišta na arheološkom nalazištu Paestum. Riječ je o ostacima antičkog grčkog grada, udaljenom 50-ak kilometara južno od Napulja. Od grada su danas ostale samo ruševine, ali i očuvani ostaci tri antička hrama koji privlače brojne turiste i arheologe.

Paestum se prostire na 95 hektara, ali većina tog zemljišta je u privatnim rukama. Samo 25 hektara nalazi se u državnom vlasništvu dok ostatak antičkog grada lokalni seljaci koriste kao poljoprivredne površine.

Paestum se nalazi na popisu UNESCO-ve baštine, ali talijanske vlasti nikako da otkupe svu zemlju i tako osiguraju očuvanje lokaliteta. Ekipi iz Legambiente Onlus, neprofitne organizacije za zaštitu okoliša, dojadilo je čekanje pa su odlučili krenuti u akciju. Pokrenuli su crowdfunding kampanju kako bi skupili lovu i kupili zemlju.

Iako opako promoviraju svoju kampanju na talijanskim društvenim mrežama, do sada su skupili tek nešto više od 1.000 dolara. Razloga je više – od ekonomske krize do nezainteresiranosti za arheologiju, ali moramo pohvaliti ideju Legambiente Onlusa.

Štoviše, ponukani njihovom akcijom i mi smo odlučili pokrenuti nešto slično. Evo, upravo skupljamo priloge za kupovine vile od 250 kvadratnih metara na Hvaru. Naravno, sve u ime znanosti. Istraživat ćemo učinak dugotrajnog ljetovanja na radne navike. ;)

Izvor

Posljednja izmjena: 31.12.2013.
Možda će te zanimati i: