bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Blog devetogodišnjakinje pobijedio političare
‹ Fun novosti

Blog devetogodišnjakinje pobijedio političare 15.06.

Devetogodišnja curica iz Škotske uz pomoć 'jakih snaga' interneta odnijela je pobjedu nad lokalnim političarima. Cilj? Zdrava klopa u školskoj menzi

Devetogodišnja Martha Payne iz zapadne Škotske prije dva mjeseca počela je pisati blog Never Seconds u kojem fotografira i opisuje hranu u školskoj menzi. Martha svakom jelu daje ocjenu, ocjenjuje koliko su namirnice zdrave te broji koliko joj zalogaja treba da pojede obrok. Blog je ubrzo stekao ogromnu popularnost. Djeca iz cijelog svijeta počela su joj slati fotografije svojih školskih obroka, njena škola ju je podržala u nastojanjima da se hrana popravi, a o blogu su se raspisali vodeći engleski mediji. Sve je bilo divno i krasno do srijede 13. lipnja kada su Marthu pozvali u ured direktora i zabranili joj da ubuduće nosi foto-aparat u školu te da fotografira hranu. Razlog? Pogledaj fotografiju jednog Marthinog 'gableca' i sve će ti biti jasno.

Ispostavilo se da škola nema ništa protiv Marthe i njenog bloga već da iza svega stoje gradske vlasti koje su odgovorne za upravljanje školom. Zabrana je ubrzo izazvala pravu buru reakcija, ne samo širom Škotske i Velike Britanije, već i širom svijeta, a 'pametni' gradski vijećnici našli su se na udaru javnosti. Poznati kuhar Jamie Oliver tweetao je na svom profilu Stay strong Martha i pozvao 2,3 milijuna followera da pronesu glas o ovoj nepravdi. Akciju je podržao i poznati pisac Neil Gaiman, a The Guardian je predložio da svi fotografiraju svoje gablece i tweetaju ih s  #MyLunchforMartha.

Sve ovo bilo je dovoljno kako bi se gradski oci u samo dva dana predomislili, ispričali i obećali kako će poraditi na tome da poboljšaju hranu u gradskim školama. Da nije bilo bloga, Twittera te dobrih ljudi Martha i njeni školski prijatelji i dalje bi jeli splačine.

Sjeti se Marthe i snage interneta slijedeći put kad vidiš ili doživiš neku nepravdu. Zajedno smo jači :)

Posljednja izmjena: 02.07.2012.