bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Dobila srce za transplantaciju zahvaljujući WhatsAppu
‹ Fun novosti

Dobila srce za transplantaciju zahvaljujući WhatsAppu 02.02.

Dobri ljudi ne čekaju da im netko kaže kako pomoći drugima. Oni se nesebično pokrenu i organiziraju sami, bez obzira na rasu, religiju ili nešto treće. Svugdje je isto, pa i u Indiji gdje je stotinjak dobrovoljaca umreženo putem WhatsAppa, a sve kako bi saznali čim se pojavi organ za transplantaciju na kojega netko negdje čeka i nada se čudu

Sweden D'Souza oboljela je od leukemije kao dijete i iako je izliječena, posljedice kemoterapije toliko su joj oslabili srce da joj je transplantacija postala jedini spas. 16-godišnja Indijka mjesecima je čekala na kompatibilno srce i već je počela gubiti svaku nadu.

Indija je ogromna zemlja i liječnici teško pronalaze organe potrebne za transplantaciju. Indijske vlasti još uvijek nisu ustanovile službenu donorsku mrežu pa se tamošnji doktori snalaze na sve načine. Neki od njih udružili su se putem WhatsApp grupe kako bi obavijestili jedni druge u takvim situacijama.

Član te grupe je i Vijay Agarwal, kardiolog koji je vodio brigu o Sweden. On je jedan od stotinjak Indijaca koji koriste grupu za razmjenu informacija i upravo je ondje saznao za 20-godišnju donoricu koja je umrla od posljedica moždanog udara.

Njeno se tijelo nalazilo 500 kilometara od Mumbaija, u kojem je ležala Sweden, pa je počela trka s vremenom kako bi srce na vrijeme stiglo na transplantaciju, Naime, prilikom operacije, ne smije proći više od četiri sata od prestanka rada srca do transplantacije.

Srce je u Mumbai stiglo za dva sata i transplantacija je uspješno obavljena. Sweden se uspješno oporavila, krenula u školu i napokon počela živjeti punim plućima nakon teškog djetinjstva ispunjenog ležanjem po bolnicama.

Nakon ovakve priče shvatiš kako ipak ima nade za nas i da je lako činiti dobro, zar ne? :)

Izvor

Posljednja izmjena: 03.02.2016.
Možda će te zanimati i: