bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Dobro došli na Cybathlon igre
‹ Fun novosti

Dobro došli na Cybathlon igre 27.03.

Švicarci će u jesen 2018. ugostiti neobičnu sportsku priredbu. Cybathlon je zamišljen kao Olimpijada za sportaše koji koriste protetičke i kibernetičke dodatke. Prijaviti se mogu svi, uvjet je da imaju egzoskeleton ili slično pomagalo

Udruženje švicarskih laboratorija koji se bave robotikom, odlučilo je nešto poduzeti po pitanju popularizacije nadolazećih kibernetičkih tehnologija. Mislili su, mislili i smislili! Organizirat će Cybathlon - olimpijske igre za sportaše s protetičkim i sličnim pomagalima.

Za razliku od 'prave' olimpijade, gdje sportaši s protetikom mogu nastupati jedino pod uvjetom da takva pomagala ne povećavaju njihovu prirodnu snagu i brzinu, u Švicarskoj to neće biti slučaj. Štoviše, organizatori promiču što učinkovitija i radikalnija rješenja.

'Pravila su takva da će dati prednost pilotu s inovativnom tehnologijom, nasuprot pilota koji koriste manje naprednu ili konvencionalnu tehnologiju', stoji na web stranici organizacijskog odbora.

Natjecatelji - piloti moći će se natjecati u šest disciplina: biciklizam, trčanje, utrka u kolicima,  utrka s ručnom protezom, utrka egzoskeletona i natjecanja u računalno upravljanoj utrci za osobe s potpunom paralizom.

Utrka u egzoskeletonima, na primjer, odvijat će se na stazi ispresijecanoj preprekama poput uspona, stupova i greda preko kojih treba preći dok će se utrka nepokretnih pilota odvijati na virtualnoj stazi, a njihovi avatari bit će pokretani mislima pilota.

Već smo rekli da je Cybathlon zakazan za jesen 2018., a organizatori će najboljima dijeliti po dvije medalje – jednu za sportaša, drugi za tvrtku ili osobu koja je konstruirala pomagalo zaslužno za pobjedu.

Nego, što ako se prijavi Terminator?

Izvor

Posljednja izmjena: 27.03.2014.
Možda će te zanimati i: