bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Dron u vulkanu
‹ Fun novosti

Dron u vulkanu 15.03.

Male, leteće dronove mediji uglavnom spominju u negativnom kontekstu - pratit će nas, snimati i zujati oko naših glava kao komarci. Sumnjamo, ali znamo da su dronovi već našli primjenu u mnogim područjima. Recimo, u kraterima aktivnih vulkana

Dronovi raznose pivo, uskoro će nositi i poštu, a otkad su se vinuli u zrak, entuzijasti širom svijeta na njih kače kamere i snimaju spektakularne fotografije i filmove iz zraka. Prošla su vremena kad je za snimanje iz zraka bilo potrebno unajmiti helikopter i potrošiti pravo bogatstvo na profi kameru.

Danas je dovoljno kupiti pristojnog drona, koji košta ispod 1.000 eura, naučiti upravljati s njim, prikačiti GoPro ili neku sličnu kameru i u tren oka tvoj dron postaje letećim kamermanom.

Sofisticiraniji dronovi, poput popularnog DJI Phantoma 2, u zraku ostaju do 25 minuta, a njima se može upravljati putem iPada, baš kao u video igri.

Jedan takav Phantom ovih je dana poletio u grotlo aktivnog vulkana na pacifičkoj, otočnoj državi Vanuatu. Poletio, preživio i pritom snimio spektakularne snimke eruptivnih eksplozija koje izbacuje na tone pepela i lave. Ovakvo što bilo bi nemoguće snimiti 'pravom' kamerom iz helikoptera, jer temperatura lave, koju možeš vidjeti kako leti oko drona, iznosi do 1.200 Celzija.

Sjajna stvar. Nego, baš razmišljamo za koliko nam ono pada rođendan? Ne bi imali ništa protiv jedne, ovakve 'igračke' na poklon.

Izvor

Posljednja izmjena: 15.03.2014.
Možda će te zanimati i: