bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Društvena mreža bez računala
‹ Fun novosti

Društvena mreža bez računala 23.01.

Oduvijek se postojale društvene mreže samo što se nisu zvale Facebook ili Instagram nego 'Kod veselog Zagorca' ili 'Konoba kod barba Frane'. Družili smo se bez računala, a danas se sve više otuđujemo, opet, zbog računala. Ne i u londonskom Nana cafeu

U Velikoj Britaniji, kao i kod nas, sve je više starijih osoba. Mnogi od njih ostali su izolirani nakon odlaska djece ili smrti bračnog druga. I dok birokrati smišljaju grandiozne i, u konačnici, apsurdne planove o ponovnom uključivanju starijih, usamljenih osoba u društvo, jedna je cura u Londonu pronašla savršeno rješenje. Otvorila je cafe Nana u kojem isključivo volontiraju žene starije od 60 godina. Sve one znaju odlično kuhati, a rad među gostima odličan je lijek za njihovu usamljenost.

'Zvuči kao kliše, ali mi samo želimo ponovno povezati ljude', kaže osnivačica Nane, 29-godišnja Katie Harris pa nastavlja, 'Nikad nisam shvaćala zašto društvo ignorira i odvaja osobe u poznim godinama. Naš cafe ruši te barijere.'

Bake i gospođe u cafeu rade točno određeni broj sati svaki tjedan, a svaka tri mjeseca dobiju plaću u vidu udjela u ukupnoj zaradi lokala. Osim dobre hrane, cafe uskoro planira organizirati tečajeve kukičanja, vezenja i sličnih zanimacija.

Katie Harris je godinama svoju ideju pokušavala provesti u stvarnost. Uspjela je zahvaljujući Kickstarter kampanji u kojoj je prikupila 15.000 funti potrebnih za renoviranje pola javnog WC-a iz viktorijanskog doba. U podrumu je kuhinja, u prizemlju restoran, a na krovu se nalazi otvorena terasa. Druga polovica zgrade ponovno je javni WC, ali obnovljen u originalnom, viktorijanskom ambijentu. Restoran uz javni WC? Naravno da može, kad je u pitanju uređena država poput Velike Britanije u kojoj se zakoni i propisi o higijeni itekako poštuju.

Cafe Nana nudi odličnu, domaću kuhinju po pristupačnim cijenama i naravno da su svaki dan puni kao čep. Osim odlične hrane, gosti obožavaju i simpatično osoblje. Bakice su uvijek dobro raspoložene i uvijek imaju zahvalne sugovornika među brojnim gostima.

'Nezaposlena sam i samohrana majka. Shvatila sam do mogu pomoći zajednici i ljudima. Ovdje mogu razgovarati i podijeliti svoje vještine. To što su moja djeca već odrasla ne znači da sam prestala biti majkom', kaže najmlađa 'baka', 54-godišnja Anindita Greco.

Druga gospođa, 62-godišnja Lyn Cornwall, ima sličnu priču: 'Posao majke nikad nije završen i nakon što su moja djeca napustila naš dom, nedostajalo mi je to što nemam više brinuti o kome. Rad u cafeu je izazov, ali ujedno je društveno koristan. Nije mi do novca, važno je da svi imamo koristi od cafea', završava nasmiješena Lyn.

Izvor

Posljednja izmjena: 23.01.2014.
Možda će te zanimati i: