bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Flowstate – app bez milosti
‹ Fun novosti

Flowstate – app bez milosti 10.02.

Kreativni blok dobro je poznat kreativcima, a pogotovo svima koji nešto pišu. Mnoštvo je metoda za probijanje kreativnog bloka, ali ova je najekstremnija. Ako zastaneš s pisanjem samo nekoliko sekundi, Flowstate će nepovratno brisati sve što si napisao

Sjećaš se zadaćnica u osnovnoj i srednjoj školi kad si trebao napisati stranicu-dvije na temu 'Proljeće u mom gradu', 'Knjige su zrcala, u njima vidiš samo ono što nosiš u sebi' ili 'There is no spoon'?

Naravno da se sjećaš tog neugodnog osjećaja dok zuriš u prazan list papira, a papir ti s podsmijehom uzvraća pogled,

Taj neobičan feeling zove se kreativna blokada i svakodnevni je problem koji muči pisce, novinare i ostalu ekipu koja piše ili tipka za život.

Da se razumijemo – postoji razlika između pisanja i štancanja tekstova. Štancanjem se bavi većina novinara i mnogi pisci, čast izuzecima, dok se pisanjem bave rijetki, kvalitetni autori i reporteri. Štancati može baš svako, u što si se mogao uvjeriti čitajući naš blog. :)

Kreativna blokada ne događa se dok štancaš, ali kad kreneš ozbiljno pisati, razvijati likove, istraživati priču, paziti na svaku riječ, svaki detalj… Uf, gadna je to stvar.

Već stoljećima razvijaju se metode za pomoć pri razbijanju kreativnog bloka. Neke su manje drastične, a neke, poput iOS/OSX aplikacije Flowstate, odlaze u drugu krajnost.

Flowstate funkcionira vrlo jednostavno. Prije početka pisanja odrediš koliko dugo planiraš pretakati svoje misli u slova i riječi na zaslonu, potom odabereš font i kreneš pisati u aplikaciji koja će se pokrenuti u 'full screenu' kako te ništa ne bi ometalo u trenucima kreativnog nadahnuća.

Dok tipkaš i stvaraš svoje remek-djelo sve je u redu i Flowstate se ponaša poput bilo kojeg drugog programa za obradu teksta. No čim prestaneš pisati duže od pet sekundi, počinje dar-mar.

Naime, Flowstate će tada početi brisati tvoj tekst, stranice će početi blijediti i ubrzo nestati, a timer, kojeg si podesio prije pisanja, vratit će se na početak. Što ti tada preostaje? Ništa drugo, nego krenuti od nule.

I? Misliš da si dovoljno tough za Flowstate? Smatraš da računalo nećeš baciti kroz prozor kad ti Flowstate prvi put obriše sve što si napisao? Onda skoči na iTunese i kupi Flowstate za iOS po cijeni od 10 dolara ili za OSX po cijeni od 15$.

I nemoj reći da te nismo upozorili.

Izvor

Posljednja izmjena: 11.02.2016.
Možda će te zanimati i: