bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
GIF za printanje
‹ Fun novosti

GIF za printanje 02.09.

Sigurno imaš nekoliko animiranih GIF-ova koje koristiš pri internetskoj komunikaciji. Sigurno si ponekad poželio upotrijebiti takav GIF i u verbalnoj komunikaciji. Sad možeš. Dakle, ovako…

Animirani GIF-ovi su zakon. Nema boljeg odgovora na neku forumsku provokaciju nego sa savršeno pogođenim GIF-ićem. Šteta što Fejs još uvijek ne podržava animirane GIF-ove, ali valjda će i njima ubrzo doći iz podvozja u glavu. Do tada, GIF-ove možemo dijeliti i koristiti na forumima, Tumblru, mailovima te donekle na Pinterestu (komplicirano je). Zašto GIF, a ne video? Jednostavno, GIF je grafički format koji ne zahtjeva posebne servise za hostanje i upload. Sliku možeš postaviti bilo gdje dok video moraš linkati s nekog video servisa. No, to nije najvažniji razlog popularnosti sveprisutnih GIF-ića. Naime, slike se u web pregledniku učitavaju automatski tako da ćeš GIF vidjeti želio ti to ili ne.

Jedini nedostatak animiranih GIF-ova je veličina datoteke. Autori takvih nedjela često znaju pretjerati i napraviti GIF veličine 5-6 megabajta. Sigurno si naletio na neku forumsku raspravu koja se pretvorila u 'GIF wars' pa znaš da se i ADSL muči kad treba učitati stranicu s 15-20 takvih GIF-onja.

Dosta o osnovama GIF-a na računalu, ovdje smo da ti pokažemo fora web stranicu koja takve GIF-ove pretvara u flip book. Američki programer Erick J Schmitt zaključio je kako mu GIF-ići nedostaju dok se prepucava s ekipom. Ne budi lijen, ubrzo je kreirao web stranicu GIFPRINT. Stvar šljaka vrlo jednostavno – odabereš animirani GIF za upload ili pejstaš internetsku adresu, pritisneš Submit, pričekaš neko vrijeme i stranica će GIF pretvoriti u seriju PDF-ova za printanje. Lijepo ih isprintaš, posložiš po redu i eto fora knjižice za ostavljanje prijatelja bez teksta. Uostalom, u tome i je poanta animiranih GIF-ova.

Nažalost, GIFPRINT trenutno ima tehničkih problema pa sam proces stvaranja novih knjižica prilično šteka. Dok Erick ne popravi stvar, možeš preuzeti desetak gotovih predložaka. Nisu neki, ali čekaj dok mi dođemo na red. Ovaj, pa ovaj, pa ćemo onda isprintati ovaj GIF, pa ovaj, onda može ovaj

Posljednja izmjena: 09.09.2013.
Možda će te zanimati i: