bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Ingress - cijeli svijet je igra
‹ Fun novosti

Ingress - cijeli svijet je igra 16.11.

Google nas je i prije znao iznenaditi s neobičnim projektima, ali Ingress je priča za sebe. Mobilna aplikacija, ujedno i igra alternativne stvarnosti, koja za cilj ima natjerati nas da se više krećemo, da upoznamo svijet i da se pritom dobro zabavimo

Ingress, besplatna igra koju od danas možeš skinuti s Google Playa, nastala je u Niantic Labsu, tvrtki-kćeri velikog Googlea. Glavni dizajner Ingressa, John Hanke, osmislio je igru na principu takozvanog ubiquitous computinga ili sveprisutnog računarstva. Računalo, u ovom slučaju smartphone, pomiče granice realnog i svijet oko nas pretvara u nešto sasvim drugo.

Korisnici tj. igrači Ingressa trebaju virtualnu energiju kako bi uspješno obavili misije na 'portalima', smještenim uglavnom u blizini knjižnica, spomenika i sličnih mjesta koje vrijedi obići i vidjeti. Virtualna energija ili XM nalazi se na ulicama i prikuplja se tako da se pređe preko nje, hodanjem. Naravno, sve je ovo virtualno, a tvoj smartphone služi kao prozor u svijet Ingressa, ogledalo kroz koje možeš vidjeti portale, XM i svu tu alternativnu stvarnost.

Google je zaposlio cijeli tim koji radi na proizvodnji sadržaja za Ingress i najavljuju kako je ovo samo početak. Priča igre vrti se oko borbe za kontrolu uma ljudske rase, a da bi otkrili kud sve to vodi i tko želi ovladati našim umovima morat ćemo igrati Ingress. 'Koncept je sličan World of Warcraftu', kaže Hanke, 'Svi na svijetu igraju istu igru.'

Igrači su podijeljeni u dva tima, 'The Enlightened', one koji prihvaćaju moć ovladavanja ljudskom rasom, i 'The Resistance', one koje se bori protiv moći. Bilo tko na svijetu može igrati, dovoljni su Android smartphone i bežični pristup internetu. Veliku ulogu u samoj igri ima fizička aktivnost, kretanje radi prikupljanja XM-a i obilaska portala. Igrači u svakom trenutku mogu na računalu vidjeti što su napravili, što radi konkurencija te kakva je situacija na lokalnom i globalnom nivou.

Naravno, Google u svemu ovome vidi i priliku za zaradu. Iako je sama igra besplatna, već su potpisani ugovori s mnogim američkim trgovinama koje su našle svoje mjesto u igri kao mjesta na kojima se nalaze portali i misije. Hanke i Google najavljuju kako će igru biti moguće završiti i očekuju da će do logičnog kraja cijele priče doći za 18 mjeseci: 'Inspirirao nas je JJ Abrams, ali ne želimo korisnike ostaviti u 'Lost' situaciji gdje smo bili uvučeni u svijet mašte koji nikada nije završio', uvjerava nas Hanke.

Ako želiš igrati Ingress moraš se prvo prijaviti na službenoj stranici, pričekati email poziv, a zatim skinuti app s Google Playa. Ingress za sada radi samo na Android mobačima, a uskoro bi se trebao pojaviti i na ostalim mobilnim platformama.

Izvor

Posljednja izmjena: 16.11.2012.
Možda će te zanimati i: