bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Interpunkcija te čini lošom osobom, tvrde znanstvenici
‹ Fun novosti

Interpunkcija te čini lošom osobom, tvrde znanstvenici 09.12.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Birmingham pokazalo je kako se korištenje interpunkcije u SMS porukama, pogotovo točke ne kraju rečenice, često percipira kao neiskreno i ne baš prijateljski nastrojeno. Što je sljedeće – korištenje velikih slova u poruci izaziva anoreksiju?

U školi te od prvog razreda uče da rečenice počinju velikim slovom, a završavaju uglavnom točkom. Svi to znamo i pridržavamo se pravila dok pišemo rukom ili u Wordu. No, kad krene SMS-anje i chat preko Fejsa ili bilo kojeg drugog online kanala, sva pravopisna pravila padaju u vodu.

Interpunkcija se zaboravlja, a sve one koji nađu djelić sekunde više kako bi dodali točku na kraju SMS rečenice, ostali često smatraju mrzovoljnim gunđalima koja nisu posve iskrena, pokazalo je istraživanje koje je na Sveučilištu Birminghamu provodila Celia Klin.

'Brza razmjena SMS-a oponaša komunikaciju licem u lice, što nas vodi do pitanja da li se neverbalni aspekti komuniciranja mogu prenijeti na taj način', stoji u istraživačkom papiru objavljenom online.

Istraživanje je provedeno na skupini od 126 studenata koji su komunicirali sa znanstvenicima putem SMS-a i poruka pisanim na papirićima. Kad god bi im stigla neka SMS poruka sa znakovima interpunkcije, studenti su je ocijenili manje iskrenom od standardnog SMS stila pisanja. Zanimljivo, iste poruke pisane rukom, nisu smatrali takvima iako su u njima poštovana sva pravopisna pravila.

Što nam ovo govori? Interpunkcija je u SMS porukama dobila novo značenje, kakvo u verbalnoj komunikaciji imaju ton glasa, stav tijela, gledanje u oči… Sve to nedostaje u komunikaciji na daljinu pa smo druge, dostupne znakove, poput zareza ili točke, počeli dešifrirati na posve drugi način.

Točka više nije točka već neiskrenost, a zarez koriste samo oni koji puno razmišljaju prije nego odgovore. Tako nešto, ako ćemo vjerovati studentima-milenijalcima koji su sudjelovali u eksperimentu.

Možemo im, pomalo pasivno-agresivno, poručiti samo ovo: …, …, …, ……., ., ……, .., ……………………………..

Izvor

Posljednja izmjena: 10.12.2015.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • mike1957 14.12.2015. 08:59
  • Možda za mlade zastarjelo; ...Ili si pismen, ili nisi...I to je to
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)