bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Ja majmun, ti tablet
‹ Fun novosti

Ja majmun, ti tablet 03.07.

Klinci obožavaju tablete. Odmah skuže kako touchscreen reagira na dodir, a nakon toga tablet im više ne možete oteti iz ruku. I naši najbliži srodnici u životinjskom carstvu nimalo se ne razlikuju od male djece kad je tehnologija u pitanju

Teco je tipičan dvogodišnjak - radoznao je, voli se maziti i obožava se igrati, pogotovo s omiljenom igračkom - Motorola Xoom tabletom. No Teco ne zna govoriti niti će to ikada naučiti. Naime, Teco je bonobo majmun. Bonobo su bliski srodnici poznatijih čimpanzi, jednako su inteligentni, ali su puno društveniji i brže uče od njih. Nažalost, bonobo majmuni spadaju u red ugroženih vrsta, a u divljini uglavnom žive u DR Kongu, zemlji u kojoj je od 1996. godine u ratovima i sukobima poginulo 5,4 milijuna ljudi. U takvom okruženju nitko ne brine za životinje, pa su majmuni česta meta lovaca, vojnika i drvosječa. Pretpostavlja se da ih u divljini ima manje od 50.000, a samo ih 150 živi u zatočeništvu.

Jedan od takvih, 'domaćih' bonoboa je i Teko. Teko je rođen u Great Ape Trust istraživačkom centru, u Iowi, daleko od zavičajnih afričkih prašuma. Srećom po malog majmuna Great App Trust ne koristi primate kao potrošni, laboratorijski materijal. U Iowi već tri desetljeća, i to prilično uspješno, bonobo majmune pokušavaju naučiti da komuniciraju s ljudima. Otac malog Tekoa, Kanzi, zna nekih 500 leksigrama (simbola koji predstavljaju riječi), te uspijeva složiti jednostavne rečenice pokazivanjem na simbole.

Zanimljivo je da Kanzija nitko nije učio kako da upotrebljava leksigrame. Naučio je 'govoriti' od svojih roditelja s kojima su znanstvenici godinama naporno radili i vježbali. Slično je i s Tekoom - prvu riječ, grožđe, naučio je s četiri mjeseca, a danas barata s rječnikom od nekoliko stotina riječi. Pritom se ne odvaja od svog Motorola Xoom tableta koji prikazuje leksigrame bez kojih bi komunikacija bila nemoguća. Naime, majmuni naprosto nemaju glasnice kojima bi mogli oponašati ljudski govor.

Uz pomoć tableta Teco može razgovarati, postavljati pitanja, odgovarati na njih, a zna se i našaliti. Majmun koja ima smisla za humor i obožava gadgete - držimo palčeve njemu i cijeloj njegovoj vrsti.

Posljednja izmjena: 03.07.2012.
Pitanja i komentari
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)