bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Bosonogi hakeri
‹ Fun novosti

Bosonogi hakeri 02.11.

Humanitarna organizacija 'One Laptop Per Child' provodi zanimljiv eksperiment u dva zabačena etiopska sela. Tamošnjim klincima su podijelili tablete bez uputstava za upotrebu i bez da su ih obučili. Rezultat? Dva sela ispunjena malim hakerima

Procjenjuje se da svake godine 100 milijuna djece širom svijeta propušta školovanje, jer naprosto nemaju gdje ići u školu. U takvim uvjetima misija humanitarne organizacije 'One Laptop Per Child' (OLPC), koja nastoji svakom djetetu pokloniti laptop, čini se nemogućom. Ispostavilo se da je poklanjanja samog laptopa najlakši dio posla. Problem je napajanje i održavanje računala te poduka djece kako bi se mogla što bolje služiti novom edukativnom igračkom.

OLPC stalno pokušava pronaći što bolji i efikasniji način distribucije računala djeci, a zadnji eksperiment, kojeg provode u dva zabačena sela u Etiopiji, pokazuje odlične rezultate. Tamošnja djeca dobila su Motorola Xoom tablete nakrcane korisnim aplikacijama, edukativnim programima i igrama, knjigama, filmovima... Kvaka je u tome da im nitko nije objasnio kako se tableti koriste, a osim toga klinci su nepismeni i nisu imali previše dodira s čudima moderne civilizacije.

Tableti se napajaju solarnom energijom, a tehničari OLPC-a podučili su roditelje kako koristiti punjače. Jednom tjedno tehničari posjete selo i zamijene memorijske kartice tableta kako bi stručnjaci mogli vidjeti što su klinci točno radili. Ispostavio se da su nakon svega par mjeseci nepismeni klinci počeli recitirati, naučili su abecedu, a oni najnapredniji čak su naučili slovkati i pisati prve riječi.

Eksperiment se provodi u dva sela, udaljena 80-ak kilometara od Adis Abebe, a u svakom selu živi 20-ak djece prvoškolske dobi. Osnivač OLPC-a, Nicholas Negroponte, bio je prisutan pri isporuci tableta i ostao je zadivljen dječjom snalažljivošću, 'Mislio sam da će se klinci igrati s kutijama u kojima su bili tableti, ali trebale su im samo četiri minute da otvore kutije, pronađu tablete i uključe ih. U svega pet dana prosječno su koristili 47 aplikacija, za dva tjedna znali su abecedu, a za pet mjeseci hakirali su Android', kaže Negroponte i dodaje, 'Neki idiot u našoj organizaciji onemogućio je upotrebu kamere na tabletima, ali klinci su skužili kako je osposobiti'.

OLPC je u prethodnih desetak godina podijelio tri milijuna jeftinih XO laptopa djeci u 40 zemalja svijeta, ali uspjeh eksperimenta u Etiopiji nagnao ih je da razmisle o promjeni strategije. 'Što možemo učiniti za 100 milijuna klinaca širom svijeta koji ne idu u školu?', pita se Ed McNierney, jedan od čelnih ljudi OLPC-a, 'Možemo li im dati alat da nauče pisati i čitati bez učitelja, škole i udžbenika?'

Što da ne, svi smo mi bili klinci i znamo da su dječja mašta, snalažljivost i prilagodljivost sile koje mogu pokrenuti svijet i učiniti ga boljim mjestom za život.

Izvor

Posljednja izmjena: 02.11.2012.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • StankaraOsk 05.11.2012. 16:46
  • E da je više takvih ljudi.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)