bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Masovni online šoping
‹ Fun novosti

Masovni online šoping 26.11.

Iz Japana, preko Amerike, stiže nam nova online zanimacija. Kupovina 'na slijepo' putem interneta i trampa tako kupljenih torbi, parfema, nakita... postala je pravi hit, pogotovo među curama. Kupi, chataj, trejdaj i dobro se zabavi uz masivni online šoping

MMO (Massive Multiplayer Online) igre, poput World of Warcrafta ili Guild Warsa, došle su na loš glas kao zanimacija za geekove. Naravno, takvo što može izjaviti samo ekipa koja nikad nije zaigrala neki MMO i ne zna da za većinu samo igranje nije ono najvažnije. Fora je upoznati nove ljude, zabaviti se, trgovati i družiti se uz zajedničku aktivnost.

Na istom principu funkcionira fukubukuro - stoljetna japanska tradicija u kojoj kupci jeftino kupuju 'sretne torbe'. U torbama se nalazi odjeća, cipele, parfemi, modni ukrasi.. i sve to po vrlo povoljnim cijenama. Kupci ne znaju što je u torbi sve dok je ne otvore, a ako im se ne sviđa to što su kupili uvijek mogu pokušati trampiti svoju robu s nekim drugim kupcem.

Fukubukuro odnedavno postoji i u Americi, u vidu web odredišta Little Black Bag (LBB). Nakon registracije na LBB-u, korisnici popunjavaju kratki test koji će pomoći algoritmu da odluči što im se sviđa i koji stil furaju. Potom kupac odabire jedan predmet (ostale predmete bira algoritam) te bira između torbi vrijednosti 30 ili 50 dolara. Nakon kupovine 'otvara' torbu online da vidi što je sve dobio. Ako se kupcu sviđaju kupljeni predmeti, zatraži dostavu, ali za većinu prava zabava počinje tek nakon šopinga.

Naime, uz pomoć chata i integriranog 'oglasnika' svi korisnici mogu trampiti sve što su kupili. Ne sviđa ti se Big Budha torbica? Uvijek je možeš pokušati zamijeniti za cipele Steve Madden ili Calvin Klein šal. Na odgovaraju ti Badgley Mischka sandale? Probaj ih nekome uvaliti za BCBG narukvicu. Kad napokon skupiš sve što želiš, zatražiš dostavu i pričekaš par dana da poštar pozvoni na vrata.

Little Black Bag na ovaj način ostvaruje više od 2 milijuna trampi mjesečno. Oni spretniji, koji znaju što ide i što se traži, uspijevaju kupovinu od 50 dolara u nekoliko dana pretvoriti u inventar vrijedan nekoliko stotina dolara. Trgovci se tako rješavaju zaliha, korisnici jeftino pronalaze nove modne dodatke, a vlasnici servisa skupljaju podatke o navikama i sklonostima kupaca.

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Eh da, Little Black Bag za sada dostavlja robu samo kupcima u Sjevernoj Americi, ali uvjereni smo kako će popularnost ovog servisa vrlo brzo inicirati otvaranje mnogih sličnih web stranica i s ove strane 'velike bare'. Čekamo...

Izvor

Posljednja izmjena: 26.11.2012.