bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Misteriozni MiG pronađen na Bing karti
‹ Fun novosti

Misteriozni MiG pronađen na Bing karti 03.07.

Danas je, zahvaljujući internetu, vrlo teško išta sakriti. U to su se ovih dana uvjerili Ameri nakon Snowdena, ali i Rusi koji su na Bing Maps ugledali vojni mlažnjak za kojeg se pretpostavljalo kako je odavno završio u starom željezu

Naučeni smo na Google Maps pa zaboravljamo da postoje i drugi, jednako dobri online servisi za snalaženje u prostoru. Jedan od njih je i Microsoftov Bing Maps. Bing karte još uvijek ne pokrivaju hrvatske ulice poput Street Viewa, ali zato imaju sve ostale opcije na koje smo navikli, pa i više od toga. Posebno su zanimljive 'venue maps' ili karte javnih i turističkih znamenitosti. Tako, na primjer, možeš vidjeti plan zagrebačkih šoping centara ili hrvatskih aerodroma.

Dovoljno smo ih reklamirali, red je da ti kažemo što su kamere satelita, koje je Bing unajmio za mapiranje Rusije, nedavno uslikale. Naime, na jednom vojnom aerodromu, u blizini Moskve, satelit je snimio desetak zrakoplova. Ništa čudno, ali čim se snimka pojavila na Bingu, netko je skužio kako je jedan od tih aviona prilično neobičan. Dotični zrakoplov, MiG 1.44, proizveden je u svega par primjeraka za vrijeme SSSR-a, a smatralo se kako je još 2001. godine poslan u staro željezo. MiG 1.44 je trebao biti sovjetski odgovor na američke 'stealth' zrakoplove, poput F-22 ili B-2. No, SSSR se raspao, nestalo je para i MiG 1.44 se prestao spominjati. Sve do danas.

Mnogi su smatrali kako su Rusi cijeli projekt prodali Kinezima koji su nedavno predstavili svoj 'nevidljivi' zrakoplov, J-20, neodoljivo sličan misterioznom MiG-u. Naravno, Rusi to opovrgavaju, a na pitanje otkud se sad stvorio taj MiG 1.44 zasad nema dogovora.

Možda su ga odlučili oprati nakon što je 12 godina čamio u hangaru? Bilo kako bilo, sigurni smo da će netko ubrzo otkriti gdje se MiG 1.44 skrivao tako dugo.

Izvor

Posljednja izmjena: 03.07.2013.