bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Dokazano - nismo emo
‹ Fun novosti

Dokazano - nismo emo 29.11.

Poznata agencija za istraživanje, Gallup, već četiri godine u 150 zemalja svijeta provodi ispitivanje u kojem ocjenjuju 'dnevni emotivni doživljaj'. Na osnovu odgovora utvrđuju listu 'emotivnosti' država i naroda. Gdje smo mi u toj priči?

Mjeri se gorivo, mjerimo kad kuhamo po receptu, a znamo odmjeriti i zgodnog pripadnika ili pripadnicu suprotnog spola, ali nismo znali da se i emotivnost mjeri. Agencija Gallup pokušava, pomoću pet pitanja, utvrditi koje su države više emotivne, a koje ne. Na pitanje tipa 'Jeste li se nasmijali ili smijali jučer?' treba odgovoriti s 'da' ili 'ne'. Pozitivni odgovori sugeriraju emotivni doživljaj, a više 'da' sugerira više emocija.

I, jesi se ti jučer smijao, plakao, naljutio ili zagrlio nekog? Emocije jesu važne, a češće iskazivanje emocija znači sretniji život, tvrde u Gallupu. Prema objavljenim rezultatima istraživanja ispada da su najemotivniji, a tim i najsretniji, Filipinci. Ova siromašna otočka nacija, poznata po korupciji, uvjerljivo je nadmašila sve. Na drugom mjestu je, ništa manje siromašan, Salvador, potom slijede Bahrein, Oman, Kolumbija,... a Ameri su tek na 15. mjestu.

Situacija na dnu jednako je zanimljiva i iznenađujuća. Zadnji je Singapur. Grad-država na jugoistoku Azije spada među najrazvijenije zemlje svijeta, ali očigledno novac nije recept za sreću. Drugi na listi 'ne-emotivaca' su Gruzijci, pa slijede Litvanci, Rusi i Madagaskar.

Skoro sve države bivšeg Sovjetskog Saveza su 'cool'. Zanimljivo je kako ove zemlje spadaju i u svjetski vrh potrošnje alkohola i cigareta po glavi stanovnika. Jesu li stoici zbog pušenja i cuge ili puše i piju zato što su stoici? Pitanje na koje nemamo odgovor.

A mi? Mi smo nešto bolji od Rusa i Gruzijaca, ali smo još uvijek ispodprosječno emotivni. Spadamo u red 'hladnijih' zemalja, a u našem društvu su i naši susjedi Srbi, Bosanci i Crnogoraci pa Bugari, Libijci, Indijci, Mongoli... Birano društvo, nema što! :)

Posljednja izmjena: 29.11.2012.