bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Ovako je Internet izgledao prije 20 godina
‹ Fun novosti

Ovako je Internet izgledao prije 20 godina 10.08.

Te 1994. godine skoro trećina Hrvatske bila je pod okupacijom, na televiziji smo gledali Prijatelje i ER, slušala se Cesarica, plesalo na 'Tek je 12 sati', a rijetki su imali pristup internetu koji je izgledao upravo ovako…

Prije 20 godina nije bilo Fejsa, torrenta i ADSL-a. Surfalo se na modemima, veza je bila spora, a jedini provider bio je CARNet.

Da ne misliš kako je samo kod nas internet tada bio u kamenom dobu, pogledaj kako je izgledao Microsoft.com kad se pojavio online. Jedan od razloga za pokretanje MS stranice 1994. godine bila je tehnička podrška. Pokrenut je forum na kojem su korisnici postavljali pitanja u vezi MS proizvoda i zajednički pronalazili odgovore.

Prvi administrator, ujedno i prvi zaposlenik na MS webu, bio je Mark Ingalls. 'Tada nije bilo softvera za kreiranje i izmjenu web stranica', prisjeća se Mark. 'Postojalo je nešto što se zvalo HTML i nitko nije imao pojma što je to.'

Podatke za objavu Mark je dobivao na disketama, a kaže da su ispočetka web stranicu tretirali kao novinsko izdanje – dva publiciranja dnevno, u točno određeno vrijeme.

Naravno, danas je sve drugačije, ali u Microsoftu su se potrudili i ponovno stvorili prvu korporativnu web stranicu kako bi proslavili 20. godina prisutnosti na webu. Naravno, tu je i tekstualna verzija.

Izgleda smiješno, zar ne? Smiješno ili ne, tadašnji su surferi morali čekati desetak sekundi da se stranica učita do kraja. A mi se danas bunimo kad nam HD YouTube video 'zašteka' na koju sekundu? :)

Izvor

Posljednja izmjena: 11.08.2014.
Možda će te zanimati i: