bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Posao za bogove
‹ Fun novosti

Posao za bogove 16.01.

Zarađuješ stotine tisuće dolara, svi te smatraju vrhunskim računalnim stručnjakom, a ti ne radiš ništa već cijeli dan visiš na netu. Nećeš vjerovati, ali nije riječ o nekom našem 'stručnjaku' već o američkom programeru koji je otkriven sasvim slučajno

Sigurnosna provjera u jednoj neimenovanoj američkoj tvrtki otkrila je da glavni programer, nazovimo ga Bob, vrijeme na poslu provodio igrajući se i surfajući na netu. Ništa čudno, i kod nas ima priličan broj takvih likova, ali zapanjuje što je Bob godinama obavljao sav posao koji mu je povjeren, i to više nego uspješno. Naime, lukavi je programer unajmio kinesku tvrtku da radi umjesto njega, dok je on podizao plaću i ubijao dosadu na webu.

Otkriven je nakon što su njegovi poslodavci primijetili da se putem Bobovog VPN-a, postavljenog kako bi mogao 'raditi' od kuće, svakodnevno iz Kine pristupa glavnom serveru tvrtke. Pomislili su da je Bobovo računalo zaraženo nekim novim, kineskim virusom. Kontaktirana je tvrtka za računalnu sigurnost koja je nakon provjere došla do zapanjujućih rezultata.

Istražitelji su otkrili kako je Bob angažirao kinesku tvrtku iz Shenyanga, te da im je dostavom poslao svoj token za identifikaciju kako bi mogli pristupiti serveru tvrtke putem njegovog VPN-a. Plaćao im je petinu svoje plaće, koja iznosi stotine tisuća dolara godišnje, kako bi mogao zabušavati, umjesto da radi. Istražitelji su čak opisali prosječan Bobov dan na 'poslu':

09:00 - dolazak na posao, Reddit i gledanje lolcat videa na YouTubeu
11:30 - ručak
13:00 - vrijeme za kupovinu na Ebayu
14:00 - Fejs i LinkedIn
16:30 - slanje lažnog mail izvješća upravi
17:00 - odlazak kući 

Bobova šema radila je toliko dobro da su ga godinama smatrali najboljim programerom tvrtke. Služba za ljudske potencijale u izvješćima o učinku uredno ga je stavljala na prvo mjesto, a smatrali su ga stručnjakom za C, C++, Perl, Java, Ruby, PHP i Python. Otkriveno je i da Bob 'fuša' za druge tvrtke te tako dodatno zarađuje na stotine tisuće dolara. Naravno, rade Kinezi dok naš Bob švrlja bespućima interneta i bere pare.
Majstor. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 16.01.2013.
Možda će te zanimati i: