bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Robotski lovac na meduze
‹ Fun novosti

Robotski lovac na meduze 06.10.

Svjetska su mora prepuna meduza. Sve je više neugodnih beštija koja prijete da oceane pretvore u biološke pustinje. Širom svijeta nastoje se pronaći načini za kontrolu populacije meduza, a najdalje su otišli Korejci stvorivši robota-lovca na meduze

Porast temperature i kiselosti mora te, naravno, sve manje riba, stvorili su savršene uslove za invaziju meduza. U nekim morima, poput Crnog ili Kaspijskog, meduze se doslovno uništile većinu riba. Naime, vrsta meduza koja je stigla u balastnim vodama tankera iz zapadnog Atlantika, u desetak se godina toliko razmnožila da ih je 1988. godine, 400 plivalo u svakom kubiku površinske morske vode Crnog mora. Kad su pojele sve što se dalo pojesti, broj im se smanjio na podnošljivu razinu. Naravno, crnomorsko ribarstvo pritom je skoro u potpunosti uništeno.

Slična priča ponavlja se širom svijeta – meduza je sve viša, a zahvaljujući tome što mi lovimo i jedimo njihove prirodne neprijatelje, ribe, ova prozirna stvorenja polako, ali sigurno osvajaju mora i oceane. Brojni, dosadašnji pokušaji kontrole populacije uglavnom su se pokazali neuspješnim, pa su korejski znanstvenici odlučili primijeniti visoku tehnologiju kako bi meduzama napokon stali na kraj.

Osmislili su robota, nazvanog Jellyfish Elimination Robotic Swarm (JEROS), opremljenog GPS-om, pogonom i kamerom koji ima samo jedan cilj – pronaći i eliminirati meduze. Ovi terminatori meduza plove u jatima, a kad lociraju meduze, okruže ih, zarobe u mreže, a potom ih rotirajući propeleri sasjeckaju u komadiće. JEROS-i putuju brzinom od 11 km/h, a svako jato može terminirati 900 kila meduza po satu.

Korejci vjeruju kako će poboljšane verzije JEROS-a za koju godinu ploviti svjetskim morima kako bi čistili otpad i promatrali život ispod površine vode. U međuvremenu, imaju pametnijeg posla – tamaniti prozirne beštije kojih je svakim danom sve više.

Izvor

Posljednja izmjena: 07.10.2013.
Možda će te zanimati i: