bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Rubik kao iz šale
‹ Fun novosti

Rubik kao iz šale 25.12.

Rubikova kocka jedan je od onih predmeta koji su prepoznatljivi u skoro svakom djelu svijeta. Zabavno je pokušavati složiti smotanu kocku sve dok ta zabava ne preraste u frustraciju. Srećom, tu je internet na kojem se da pronaći rješenje ama baš za sve

Za početak, kratka povijest Rubikove kocke. Smislio ju je mađarski arhitekt Erno Rubik 1974. godine. Trebalo mu je punih šest godina da svoj izum licencira na Zapadu, pošto je Mađarska tada bila hard core komunistička zemlja. Kocka je ubrzo postala pravi hit u cijelom svijetu.

Početkom osamdesetih svi su vrtjeli malenu, šarenu kocku pokušavajući doći do rješenja. Iako je kasnije popularnost kocke pala, još uvijek postoje brojni fanovi ove igračke koji održavaju svjetska prvenstva, imaju svoje klubove, turnire… sve u svemu, dobro se zabavljaju.

Kao i kod svake sjajne 'mozgolomke', i Rubikova kocka traži puno vremena te igranja prije nego stvari kliknu. Jednom kad skužiš sistem, slaganje kocke postaje puno brže i lakše.

No, nemamo svi vremena za studiranje Rubika pa da možemo svaku kombinaciju boja na površini kocke posložiti u manje od 25 poteza, koliko je to matematički moguće.

Srećom, tu su računala i internet. Naprosto odeš na rubiksolve.com , uneseš kombinaciju boja na svojoj kocki i web stranica će ti 'nacrtati' kako riješiti kocku u minimalnom broju poteza.

Bez obzira na džumbus koji napraviš na kocki, dobit ćeš elegantno rješenje za koje je algoritmu skrivenom na dotičnoj web stranici trebalo par milisekundi, dok bi nama trebalo par tjedana. Ako ne i više.

Sad ćemo napokon moći posložiti onu Rubikovu kocku koju skrivamo u ladici i ponosno je postaviti kao ukras da je svi vide i pitaju nas jesmo li je složili sami. Naravno, pa tko bi drugi? :)

Posljednja izmjena: 01.01.2015.
Možda će te zanimati i: