bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Šala mala, a ne gadget
‹ Fun novosti

Šala mala, a ne gadget 30.01.

Nije da ne pijemo kavu dok koristimo smartphone, ali ne želimo riskirati polijevanje vrijednog i dragog nam gadgeta. Zbog toga nam je Uppercup, iPhone držač kartonskih čaša i šalica, ispočetka bio sumnjiv. Pobogu, pa tko bio kupio ovakvo što!?

Crowdfunding, kao i svaka novotarija, nakon početne faze u kojoj su svi oduševljeni, polako počinje izazivati zasićenost. Dosta nam je vijesti o svakom gadgetu kojeg netko postavi na Kickstarter, Indiegogo ili neki treći crowdfunding site. Naravno da među stotinama i tisućama proizvoda koji pokušavaju pronaći put do kupca ima i onih genijalnih, ali većina toga što se pokušava prodati kao 'zlato', ustvari je obična bižuterija.

No, to ne sprečava medije da svakodnevno kopaju po crowdfunding stranicama i čitateljima prezentiraju nove, 'lude' gadgete. Tako je prošli tjedan predstavljen UpperCup, prvi iPhone držač za čaše i šalice. Pogledaj sliku i video pa će ti biti jasno u čemu je štos. Fora? Baš i nije. Praktično? Još manje. Mnogi su ismijali Uppercup, ali neki su mrtvi-hladni počeli pisati kako je zabavan iako neozbiljan, a drugi kako ćeš mrziti sebe zato što ga želiš.

Nasjeli su i ozbiljne novine poput Los Angeles Timesa, pa čak i novinska agencija UPI. Umjesto da se zapitaju se koja je svrha Uppercuta i tko bi ga pri zdravoj pameti kupio, oni su se raspisali, prepisivali jedni od drugih i nadopisivali iste rečenice u kojima hvale beskoristan proizvod. Ispostavilo se da je Uppercut način privlačenja pažnje osmišljen od strane nizozemske marketinške agencije Natwerk. Samo jedan novinar, Paul McNamara iz Network Worlda, napravio je ono što ulazi u opis novinarskog posla – poslao je emailom par pitanja Natwerku. Nizozemci su odmah odgovorili McNamari i objasnili o čamu je riječ

Je li riječ o šali?
Naravno da je. Na primjer, činjenica da smo držač napravili bar triput debljim i čvršćim nego što je potrebno trebala je pobuditi sumnju. No, mislimo kako je riječ o fora predmetu kojeg bi jednog dana htjeli proizvesti kako bi izgledali cool dok okolo hodamo sa svojim iPhoneima i kavama. Ipak, ništa od toga, jer smo prikupili samo 790 dolara.

Znači, riječ je o PR štosu?
Ne, naprosto nismo očekivali da će UpperCut privući toliku pozornost. Imamo hrpu proizvoda koje smo osmislili u slobodno vrijeme. Potičemo takvu aktivnost, jer razvija kreativni duh u našoj tvrtki. Osim toga, volimo se smijati glupim idejama. Napravili smo UpperCup za uži krug naših prijatelja i fanova, a oni su skužili šalu.

Mnogi su shvatili, ali neki očigledno nikada neće naučiti da sve što pronađu na internetu uzmu s dozom rezerve. iPhone držač za čaše? Ma daj… :)

Izvor

Posljednja izmjena: 30.01.2013.