bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Srsly, sve je to derp
‹ Fun novosti

Srsly, sve je to derp 28.08.

Lingvisti koji održavaju Oxfordski rječnik engleskog jezika ne libe se svako malo, u taj popis od nekih 750.000 riječi, ubaciti nove. U zadnje vrijeme sve više novih riječi dolazi iz internetskog žargona pa su tako ove godine u rječnik upali: derp, srsly, TL;DR…

Nego, jesi vidio kako je Miley twerkala na dodjeli MTV nagrada u Londonu? Ako živiš na internetu onda znaš što je twerk, a ako ne znaš, trk na stranice Oxfordskog rječnika kako bi saznao. Naime, engleski lingvisti svako malo ubacuju nove riječi u ogromni rječnik koji se neprestano nadopunjuje i nadograđuje od 1857. godine. Oni ne izmišljaju riječi, poput nas, već koriste izraze koji su zaživjeli među pučanstvom i bez imalo beda proglašavaju ih novim riječima službenog jezika.

Ove godine na spisak dug 750.000 riječi dodano je stotinjak novih, a među njima su i svima nam dobro poznati 'bitcoin', pa 'derp', grats', 'phablet', 'selfie', 'TL;DR' i već spomenuti 'twerp'.

Većina ovih riječi jako dobro je poznata i svima nama, a mnoge upotrebljavamo u internetskoj komunikaciji, pa i svakodnevnom govoru. Nažalost, većinu internetskih izraza nećeš pronaći u nekom od rječnika hrvatskog jezika. Mi zato uvodimo 'zatipak' umjesto 'tipfelera', 'osjećajnik' umjesto 'emotikone' te 'dodirnik' umjesto 'touchscreena'.

Englezi su pak mrtvi-hladni u svoje rječnike odavno ubacili LOL, OMG, FYI te ostale internetske skraćenice i ostali živi. Srećom, imamo internet pa kad naletimo na neku novu riječ ili izraz dovoljno ju je utipkati u tražilicu i saznati što znači neki novi Twitter trend ili zašto svi pričaju o twerkingu Miley Cyrus. Iskreno, nama je sve to derp.

Izvor

Posljednja izmjena: 28.08.2013.
Možda će te zanimati i: