bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Što sve možeš kupiti u Kini za 350 kuna
‹ Fun novosti

Što sve možeš kupiti u Kini za 350 kuna 13.10.

Skoro sva elektronička roba koju kupujemo, i ne samo elektronička, ima oznaku Made in China. Kineski proizvodi najjeftiniji su i kad ubrojiš sve marže, davanje, carine i poreze. A sad zamisli koliko svi ti gadgeti koštaju na licu mjesta, u Kini. Pogledaj što je ovaj turist uspio kupiti za samo 50 dolara

Južnokineski Shenzen do 1979. bio je miran gradić u kojem je živjelo 30.000 ljudi. No, te je godine Shenzen dobio status grada, a sljedeće je proglašen prvom posebnom ekonomskom zonom u Kini.

Danas u Shenzenu i okolici živi više od 18 milijuna stanovnika, a ovaj se grad smatra središtem informatičke industrije u Kini. Tražiš li neki gadget kojeg nema nigdje drugdje na svijetu, budi siguran da će ti ga u Shenzenu napraviti, ako ga ne pronađeš u nekom od tisuća trgovina.

U Shenzenu postoji i posebna tržnica, Huaqiangbei, na kojoj se prodaje samo elektronika. Amerikanac Jesse našao se upravo na toj tržnici i bacio na trošenje. Dao si je truda, zapisao koliko je što platio i usporedio s cijenama u Americi.

Da ne kompliciramo, ovako se trži na Huaqiangbeiju.

Postolje za popravak iPhonea (4 kune)

Kod nas se čipovi i matične ploče smartfona bacaju kad se pokvare dok se u Kini sve popravlja. Ovakvo postolje za popravak iPhone čipova košta koliko i sat parkiranja u širem centru grada.

iRing (4 kune)

Kinezi obožavaju iRing - prsten koji se pričvrsti sa stražnje strane smartfona i olakšava nošenje, a ujedno služi kao postolje kad uređaj želiš negdje postaviti kao zaslon. Inače, sličan iRing na Amazonu košta 15 dolara. Bez dostave.

USB svjetiljka (40 lipa)

Sličnu smo pronašli u jednoj hrvatskoj web trgovini po cijeni od 20 kuna što je nekih 50 puta skuplje.

Pametni sat H6 (65 kuna)

Nije nešto, ali isti takav na Amazonu košta 25 dolara.

USB micro Lightning kabl (5 kuna)

Vlasnici Apple uređaja znaju da slični kablovi u našim dućanima koštaju kao da su napravljeni od suhog zlata.

Mini dron (65 kuna)

Kupiš, upališ, letiš po cijeni prosječne jumbo pizze.

Ovo su samo neke stvari koje je Jesse pronašao po bagatelnim cijenama na Huaqiangbeiju. Najbolje od svega je što na tržnici postoje i specijalizirane tvrtke za dostavu koje će spakirati sve što im doneseš i poslati doma, na tvoju adresu, a ti možeš dalje u šoping.

To je biznis.

Izvor

Posljednja izmjena: 15.10.2016.
Možda će te zanimati i: