bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Tablet može, internet ne može
‹ Fun novosti

Tablet može, internet ne može 27.06.

Mislili smo da je riječ o šali kad je jesenas najavljen tablet iz Sjeverne Koreje. Ispostavilo se da Samjiyon zbilja postoji, a ovaj neobičan tablet ne nudi nikakvu internetsku povezivost. Naime, u Sjevernoj Koreji pristup internetu je zabranjen

Sjeverna Koreja. Zemlja prekrasne prirode, radišnih ljudi i ludih diktatora. Zadnji komunistički bastion na svijetu ne pušta nikoga van granica, a samo rijetki uspiju ući u tu zemlju. Vijesti iz Sjeverne Koreje stižu na kapaljku, mnoge se svode na banalnu propagandu pa je ponekad teško razlučiti stvarnost od laži kojima vlast hrani gladni narod. Jedna takva vijest pojavila se jesenas kad je najavljen prvi sjevernokorejski tablet, nazvan Samjiyon.

Samjiyon je jesenas samo prikazan na fotografijama, a novinari iz Južne Koreje nedavno su se dočepali potpuno funkcionalnog tableta Made in North Korea. Prema prvim informacijama, Samjiyon vrti modificirani Android, a na njemu se nalaze razne medijske aplikacije, te nekoliko igrica poput kopije Angry Birdsa, pucačina s tenkovima i košarke.

Samjiyon je specifičan po tom što ne pruža apsolutno nikakve mogućnosti bežičnog povezivanja. Nema telefona, nema SMS-a, nema mreže, nema interneta. Internet je u potpunosti zabranjen u Sjevernoj Koreji, ali ta zabrana ne vrijedi za najviše državne dužnosnike. Osim toga, poznato je da vrhovni vođa Kin Jong-Un voli popiti i tulumariti te da uvozi skupocjenu odjeću i parfeme za osobnu upotrebu dok preostalih 24 milijuna stanovnika živi na rubu gladi.

Drago nam je zbog tableta, ali bit će nam još draže kad svaki građanin Sjeverne Koreje bude mogao pristupiti internetu i otkriti online slobodu koja nema granica. Čekamo ih.

Izvor

Posljednja izmjena: 27.06.2013.
Možda će te zanimati i: