bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Tulum za bebe gorile
‹ Fun novosti

Tulum za bebe gorile 20.06.

Brdske gorile spadaju među najugroženije životinjske vrste. Ove plahe životinje obitavaju na samo dvije lokacije u Africi, procjenjuje se da ih je ostalo manje od 900 i zbog toga je rođenje malih gorila prilika za pravu feštu u Ruandi

Nepregledne šume centralne Afrike dom su tisuća i tisuća životinjskih vrsta, ali rijetko koja izaziva toliko pažnje i budi toliko emocija kao gorile. Plahe i blage životinje često su u prošlosti bile mete lovaca, a zadnjih desetljeća veliki se napori ulažu u očuvanje naših velikih, dlakavih srodnika. Populacija gorila širom Afrike polako se oporavlja, a dolazak na svijet svake bebe gorile budi nadu u svijetlu budućnost simpatičnih čupavaca.

Nigdje to nije toliko vidljivo kao u Nacionalnom parku Virunga, u Runadi. Virunga obuhvaća niz od pet ugaslih vulkana i jedno je od posljednjih utočišta brdskih gorila na svijetu. Prije 10 godina, čelni ljudi parka počeli su organizirati Kwita Izinu – tradicionalnu afričku proslavu rođenja ljudskih beba koja se sad svake godine organizira i za male gorile.

Kwita Izina nije mala stvar. Svake godine u nacionalnom parku okupi se na desetke tisuća ljudi, od lokalnog stanovništva, preko slavnih svjetskih faca, političara do zaljubljenika u Afriku. Pjeva se, pleše se, slavi i naprosto uživa, a u središtu zbivanja brdske su gorile. U zadnjih 10 godina proslavljen je dolazak na svijet 161 bebe, a ove godine 12 malih, slatkih, crnih majmuna dobit će ime na velikoj fešti koja je zakazana za ovu subotu, 22. lipnja.

Nažalost, ove godine nećemo stići na Kwita Izinu, ali to nas neće spriječiti da jednog dana 'skočimo' do Ruande, vidimo gorile, učestvujemo na proslavi i pridonesemo očuvanju ovih divnih životinja. Do tad, pročitaj sve o jedinstvenom doživljaju na službenoj stranici Kwita Izine i saznaj kako putem interneta možeš pomoći našim dalekim rođacima.

Posljednja izmjena: 23.06.2013.
Možda će te zanimati i: