bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Uradi sam CSI
‹ Fun novosti

Uradi sam CSI 22.10.

Odzvonilo je nefokusiranim, mutnim i neupotrebljivim fotografijama. Ruski programer Vladimir Južikov 'sklepao' je program pomoću kojeg možeš izigravati CSI eksperta. Naravno, ne zaboravi prikladne sunčane naočale. YEEEEEAAAHH!

Priznaj da te živciraju glupe CSI epizode u kojima ekipa klikom miša očisti fotografiju ili fokusira piksel gore desno za kojeg se ispostavi da je u stvari automobil s otiskom prsta ubojice na zadnjem lijevom blatobranu. Ovakvo što nije bilo moguće u stvarnosti, bar koliko mi znamo.

No, tu na scenu stupa Vladimir Južikov, ruski programer specijaliziran za obradu i procesiranje fotografija. Naš Vladek je napisao SmartDeblur, impresivan program koji će skoro svaku zamućenu ili nefokusiranu fotku izoštriti i učiniti je koliko-toliko upotrebljivom.

'Restauracija iskrivljenih fotografija interesantan je i važan problem pri obradi slika, kako s teoretskog tako i s praktičnog stajališta', kaže Južikov i nastavlja, 'Iako algoritmi za takvo što postoje već dugo vremena, tek sad počinjemo dobivati prve, konkretne rezultate'.

Mnogi smatraju kako su 'blurane' fotografije nepovratno oštećene, ali to nije slučaj. Informacije o svakom pikselu i dalje su tu, ali su redistribuirane i mogu se donekle povratiti ako se primjene odgovarajući algoritmi. Rezultat je vidljiv na Južikovim fotografijama, a i ti možeš  provjeriti kako sve to radi i iskušati SmartDeblur potpuno besplatno. Aplikacija je dostupna za download, a za sada radi samo na PC računalima.

Pretpostavljamo kako će Vladimira vrlo brzo kontaktirati netko iz Applea ili Googlea kako bi kupili njegov program i integrirali ga u smartphone. Uz malo sreće, za par godina SmartDeblur će se riješiti dječjih bolesti, fotografije koje 'popravi' postat će još boljima, a CSI više neće djelovati toliko nevjerojatno, da ne kažemo blesavo, kad je tehnologija u pitanju. Ma, koga mi zavaravamo, ipak je to CSI.

Posljednja izmjena: 22.10.2012.
Možda će te zanimati i: