bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Vodič kroz galaksiju za ubijanje vremena
‹ Fun novosti

Vodič kroz galaksiju za ubijanje vremena 09.03.

Pročitali smo knjigu Douglasa Adamsa, pogledali razočaravajući film, a neki su davno, prije 30-ak godina, odigrali i istoimenu igru. Naravno, riječ je o kultnom 'Vodiču kroz galaksiju za autostopere' kojeg sad možeš zaigrati online u novom ruhu

Probudio si se. Soba se lagano okreće oko tvoje glave. U stvari, okretala bi se kad bi je mogao vidjeti. Ovako počinje kultna tekstualna avantura 'Vodič kroz galaksiju za autostopere', nastala prema jednako kultnim knjigama britanskog pisca Douglasa Adamsa.

Iako 'Vodič' spada u SF žanr, riječ je o književnom djelu kojeg svatko može pročitati i pritom uživati. Svaka od pet knjiga iz serijala obiluje nevjerojatnim doživljajima glavnog junaka Arthur Denta, a izgubljenog Zemljanina na avanturama prate vanzemaljac Ford Prefect, nikad prežaljena ljubav Trillian, predsjednik galaksije Zaphod Beeblebrox i depresivni robot Marvin. Uglavnom, ako nikad nisi pročitao serijal, trk u knjižnicu ili knjižaru i uživaj. Garantiramo obilje smijeha, zabave i poneku suzu za vrijeme čitanja.

Prema knjigama snimljen je i film koji nije niti do koljena originalnom predlošku. No, istoimena igra, nastala 1984. godine, spada u red najboljih avantura ikad izdanih. Nije niti čudo kad se zna da je u stvaranju igre sudjelovao Douglas Adams osobno.

Riječ je o tekstualnoj avanturi, a igrač mora rješavati zagonetke napredujući kroz sam zaplet igre. Sva komunikacija odvija se putem upisivanja komandi, poput inventory kako bi saznao što sve nosiš sa sobom, ili go through the door kako bi prošao kroz vrata. Sjajna igra za učenje i usavršavanje engleskog.

Sama igra odavno je besplatno dostupna na internetu, ali BBC je u subotu, na 30. godišnjicu izlaska igre, na svojim stranicama objavio novu verziju 'Vodiča kroz galaksiju za autostopere'. Nova verzija ima grafički prikaz lokacija na kojima se nalaziš, zvučne efekte i mogućnost spajanja s društvenim mrežama kako bi se ekipi mogao pohvaliti svojim napretkom.

Upozoravamo te, igra je vrlo, vrlo teška, a neke od zagonetki nemaju veze sa zdravim razumom, baš kao i u knjigama. Srećom, na internetu postoji gomila rješenja, pa sve i ako zapneš uvijek se možeš 'prošvercati' na taj način.

Evo, da ti pomognemo - na početku, kad se probudiš u mračnoj sobi, s opakim mamurlukom, napravi ono što bi napravio i u stvarnom životu – 'turn on light'. Što dalje? Nemamo pojma, još uvijek nismo izašli iz proklete sobe. :/ 

Posljednja izmjena: 10.03.2014.
Možda će te zanimati i: