bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Nagrada za pogrešno parkiranje
‹ Fun novosti

Nagrada za pogrešno parkiranje 20.06.

Ako si pomislio kako možeš zaraditi svaki put kad pogrešno parkiraš, moramo te razočarati. Platit ćeš kaznu, a onaj tko te uhvatio u prekršaju, snimio i prijavio uz pomoć smartfon aplikacije SpotSquad pospremit će postotak od tvoje kazne u svoj džep

Ostanak u gradu preko ljeta daleko je od idealnog godišnjeg odmora. Umjesto mora - asfalt, umjesto provoda - prazne ulice, kafići i klubovi. No, ljeto u gradu ima i dobrih strana poput nestanka gužvi na gradskim prometnicama. Doći s jednog na drugi kraj grada usred ljeta prava je uživancija. Ulice puste, na svim semaforima zeleno, a ti otvoriš prozor, pustiš muziku i lagano kružiš praznim avenijama. Naravno, ovo ne vrijedi ako živiš u Splitu, Zadru ili nekom sličnom velikom gradu na obali. U tom slučaju, sretno i drži se do jeseni.

Svemu dođe kraj pa će i ovo ljeto završiti, srećom, ne tako skoro. Gradske ulice tad će ponovno zauzeti horde nervoznih vozača, a parkirališta i pločnike preplavit će nepregledni nizovi automobila. Naći parking u centru grada tad je prava umjetnost pa neki naprosto parkiraju na mjestima gdje je to zabranjeno. Koliko puta si samo naletio na neki auto parkiran nasred pločnika ili u pješačkoj zoni? Mi smo odavno prestali gunđati i živcirati se zbog toga.

Ne vrijedi gubiti živce kad naš bijes neće pomaknuti pogrešno parkirano vozilo. Bijes ne može, ali može SpotSquad - aplikacija za mobače koja bi uskoro trebala ući u upotrebu u Kanadi. SpotSquad omogućava korisnicima da prijave pogrešna parkirana vozila, a radi na vrlo jednostavnom principu. Dovoljno je uslikati vozilo, odabrati iz opcija koji prometni prekršaj dotično vozilo krši, a aplikacija će zatim 'prilijepiti' GPS podatke na fotku i poslati je nadležnima.

Ukoliko je vozilo u prekršaju snimljeno u privatnoj garaži, prijava stiže na mail ili mobitel koncesionara, a ukoliko je fotka snimljena na javnoj površini, šalje se policiji ili gradskoj parking službi. Na odgovornima je zatim da pohitaju do vozila, kojeg je lako pronaći zahvaljujući GPS podacima, te mu stisnu zasluženu kaznu.

Sustav zasad radi samo u Kanadi, ali tvorci SpotSquada pregovaraju i s nekim američkim tvrtkama. Nadamo se da će nešto slično jednog dana zaživjeti i kod nas.

Najbolje smo ostavili za kraj. Sigurno se pitaš zašto bi netko slikao krivo parkirana vozila i gubio vrijeme na slanje fotke? Zbog love, zbog čega drugog! Naime, postotak od svake naplaćene kazne ide pošiljatelju prijave.

Nego, zamišljamo situaciju u kojoj nailazimo na krivo parkiran policijski auto. Snimamo ga i šaljemo prijavu putem SpotSquada. Hoćemo li i tada dobiti nagradu? :)

Izvor

Posljednja izmjena: 20.06.2013.
Možda će te zanimati i: